L'Espluga recupera el Viacrucisal Calvari per Divendres Sant

Aquesta tradició s'havia perdut ara fa 15 anys. Enguany, però, el nou responsable parroquial ha acceptat que la Confraria del Sant Enterrament reprengui de nou el Viacrucis

19 mayo 2017 23:21 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Espluga de Francolí recuperarà enguany el Viacrucis al Calvari per Divendres Sant gràcies a l’acord que han arribat la Confraria del Sant Enterrament i la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel. A més a més, també compta amb l’impuls dels Armats i els Grallers de l’Espluga. Serà després de 15 anys de la desaparició d’aquesta tradició, que es va perdre l’any 2000 amb l’arribada del rector mossèn Josep Maria Pairot sense explicació del perquè.

Ara, amb Mn. Evarist Gómez com a nou responsable parroquial, el Viacrucis es reprendrà. El rector de l’Espluga ha acceptat que la Confraria l’organitzi com a acte paralitúrgic, és a dir, sense la necessitat de la presència d’un capellà.

El Viacrucis, que es farà a les 10.30 h, mantindrà el recorregut històric pels carrers del Capuig i del Castell. L’hora original era a les 8 del matí, però com que la Parròquia mantindrà el Viacrucis a l’Església Vella a les 9 h, s’ha optat per fer el del Calvari una hora i mitja més tard que l’original. A més a més, d’aquesta manera també es pretén incentivar la participació dels espluguins i espluguines.

D’altra banda, el format serà renovat, amb la incorporació per primera vegada dels Armats i els Grallers de l’Espluga, que entonaran per primera vegada la cançó popular del Viacrucis. L’acte també comptarà amb el misteri del Natzarè i les lectures tradicionals al llarg de les 14 estacions del camí de la creu.

Tot i que feia 15 anys que l’Espluga no feia el Viacrucis al Calvari, els Armats havien fet cada Divendres Sant des de la recuperació d’aquesta agrupació un recorregut pel Capuig en record d’aquesta tradició desapareguda.

Recuperació de l’horari

La segona novetat del programa de Setmana Santa de l’Espluga és la recuperació de l’horari de la Processó del Sant Enterrament, que compta amb sis misteris: el Natzarè, el misteri de la Sang i el Sant Crist, la Pietat o Davallament de la Creu, els Dolors, la Mare de Déu de la Soledat i el Sant Sepulcre.

Enguany, per tant, la Processó començarà a les deu de la nit mantenint el recorregut tradicional i amb l’Església Nova com a punt de partida i arribada. Mitja hora abans de l’inici, es farà el protocol de la bandera de la Sang, a la casa de Cal Saragossa, mentre que al final, els Armats de l’Espluga retran els honors a tots els misteris.

Aquell mateix dia, a les 10 h, els Armats actuaran a la Residència Jaume I, i a partir de les 12 h començaran els torns de guàrdia davant l’Església Nova. A més, els misteris de la Processó seran exposats a partir d’aquella mateixa hora en sis punts diferents del municipi. A la tarda, els misteris seran retornats a l’Església i els Armats imposaran una cinta a l’estendard en record del membre de l’agrupació, Paco Sánchez, que va morir l’any passat.

Comentarios
Multimedia Diari