L’INS Pere Martell aposta per les metodologies actives per encarar la nova FPdual

L’Institut Pere Martell encara els reptes educatius del curs 2021-2022 apostant per les metodologies actives i l’ús de les noves tecnologies

24 febrero 2021 07:00 | Actualizado a 31 marzo 2021 15:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut Pere Martell encara els reptes educatius del curs 2021-2022 apostant per les metodologies actives i l’ús de les noves tecnologies. I és que, per una banda, de cara al proper curs entra en vigor nou model de formació professional dual a tots els cicles formatius, i per l’altra, cal estar preparats per encarar qualsevol escenari que pugui plantejar-se a causa de la pandèmia.

La nova distribució curricular dels estudis d’FP dual planteja canvis significatius. Un d’ells és que es vol potenciar el treball per competències, és a dir, el desenvolupament de mòduls professionals de síntesi (grau mitjà) i de projecte (grau superior). Uns projectes que hauran d’anar relacionats amb les estades a les empreses, s’hauran d’exposar en públic i podran ser avaluats entre professorat i tutors d’empreses. A l’Institut Pere Martell aquesta formació es vertebrarà en l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP), entre d’altres  altres metodologies actives. En aquest sentit, s’ha realitzat una aposta clara en la formació del professorat en noves estratègies pedagògiques i s’han creant espais d’intercanvi d’experiències entre els docents. Així també, s’ha invertit en noves tecnologies: renovant l’equipament de les aules amb pantalles tàctils i construint noves aules per facilitar l’implantament i desenvolupament d’aquestes metodologies innovadores (amb mobiliari modular per a facilitar nous models de treball: cara a cara, col·laboratiu, en equip…).

Un altre dels aspectes a destacar de la nova FP dual és l’increment d’hores d’estada a l’empresa en què l’alumnat d’un mateix cicle podrà optar per la modalitat dual o per la formació en centres de treball segons les places. En el primer curs, tots els alumnes d’un cicle formatiu cursaran el mateix currículum, que consistirà en mòduls de la professió i en mòduls transversals (formació i orientació laboral, emprenedoria i anglès). Serà on hi haurà una part comuna de formació als centres i a partir d’aquí una especialització a l’empresa.

Des de fa anys l’Institut Pere Martell treballa conjuntament amb les empreses per a formar professionals. El director de l’Institut Pere Martell, Àngel L. Miguel, destaca que “l’FP dual significa un compromís a tres bandes: empreses, centres formatius i alumnes. L’empresa s’erigeix com un espai d’aprenentatge, i el centre de formació es compromet a una major flexibilitat organitzativa i implicació, amb l’objectiu que l’alumnat desenvolupi les seves competències professionals i millori la seva ocupabilitat.” 

El director del centre tarragoní també ha remarcat que “tenim una mancança de vocacions i uns desajustos en els nivells de qualificació en els sectors industrials que fan perillar la competitivitat de les empreses, i més si tenim en compte una realitat que ja estem detectant com és que les empreses d’aquests sectors ofereixen més llocs de treball en dual que alumnat està en disposició de cobrir-los. Els graduats en formació professional estan menys exposats a l’atur que la mitjana de joves, ja que les empreses estan cercant els perfils professionals que ofereix l’FP.”

Comentarios
Multimedia Diari