L'IPHES i l'institut de recerca iranià RICHT cooperaran en investigacions

La principal línia de treball té com a objecte d'estudi els últims neandertals al Zagros central i l'aparició dels humans moderns en aquesta zona

19 mayo 2017 20:28 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i el RICHT (Institut de Recerca de l'Iran per al Patrimoni Cultural i Turisme) han iniciat una cooperació regular en el camp de l'arqueologia i l'evolució humana. És la primera vegada que un centre de la institució CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) formalitza una col·laboració d’aquestes característiques amb un institut similar de l’Iran. La importància científica d'aquesta cooperació, segons l'IPHES ve determinada per les noves dades que estan propiciant les excavacions en curs a la vall de Khorramabad, molt interessants per a comprendre el fenomen de transició entre el Paleolític Mitjà i el Superior i, més específicament, l'extinció dels últims neandertals i l'aparició dels humans moderns al Zagros central fa al voltant d'uns 40.000 anys.

Aquest projecte serà el primer pas per a l'estudi d’un conjunt de jaciments paleolítics de la vall de Khorramabad aplicant un enfocament multidisciplinari, per tal d'obtenir una visió clara de la seva posició en el context del Paleolític mundial i, posteriorment, per actualitzar la literatura científica més significativa d’aquesta regió en aquest àmbit.

La col·laboració de l’IPHES amb científics iranians però, ja té alguns precedents en el treball de camps de les campanyes arqueològiques de 2010-2011 a Khorramabad. En aquest context, la Fundación Atapuerca va becar un estudiant de doctorat iranià perquè fes la seva tesi a l’IPHES, Behrouz Bazgir. Ell mateix, va dirigir una nova campanya a Khorramabad de l'octubre de 2104 fins al gener de 2015.

La col·laboració entre l’IPHES i les autoritats de la República Islàmica de l'Iran es va formalitzar a través d'un conveni signat el 28 d'octubre de 2014 amb el RICHT iranià. En aquest document s’estableixen cinc anys de treball conjunt per dur a terme projectes de camp arqueològics (prospeccions, sondeigs, excavacions, i anàlisis de materials) per tal de capacitar membres de l'equip (tant investigadors com estudiants) en l’àmbit de les tècniques analítiques i de camp, proporcionant les eines i els recursos necessaris, així com un pla de restauració i conservació dels fòssils descoberts.

Comentarios
Multimedia Diari