L’Operació Iglú atén tretze sensesostre en la primera nit freda

Quatre dels sensellars accepten dormir a una pensió i la resta reben mantes i begudes

14 enero 2022 19:03 | Actualizado a 15 enero 2022 14:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tarragona activava l’Operació Iglú la nit de dijous per atendre les persones sense llar arran de les baixes temperatures. Els voluntaris de Creu Roja i Protecció Civil, conjuntament amb una patrulla de la Guàrdia Urbana, van localitzat tretze sensesostre als carrers de la ciutat. D’aquests, quatre van accedir a allotjar-se en una pensió mentre que la resta van preferit dormir al ras. Amb tot, van acceptar mantes, gorres, guants i begudes calentes, com ara cafè o caldo per escalfar-se i afrontar una nit freda. «És un bon senyal que la gent vulgui anar a la pensió, fins ara hem fet una bona feina», afirmava a l’ACN l’Omar Kassem, voluntari de l’entitat.

El termòmetre marcava quatre graus quan arrancava el dispositiu de l’Operació Iglú. Tot i que habitualment el protocol es posa en marxa quan s’arriba als zero graus, l’Ajuntament de Tarragona va decidir activar-lo fins que s’acabi l’onada de fred. Així, després de fer el brífing a les dependències de la Guàrdia Urbana, tres voluntaris de Protecció Civil i quatre més de la Creus Roja van dividit-se en dos equips i van pentinat la zona sud i nord de la ciutat.

La primera parada va ser les escales de la Catedral de Tarragona i els porxos del Consell Comarcal de Tarragonès on els voluntaris van trobat dos sensesostre. El primer va accedir a rebre l’ajuda dels voluntaris i es va allotjar a la pensió mentre que l’altra no va voler marxar del carrer. Tots dos es van beure un got de caldo de pollastre i un cafè. «Contràriament al que ens pensàvem hem trobat a la Part Baixa més persones i a la Part Alta on habitualment hi ha quatre o cinc persones n’hem trobat una, i una altra que no ens l’esperàvem», assegurava Kasser.

Segons el voluntari, ha canviat el perfil dels sensesostre d’ençà de l’esclat de la pandèmia. Ara, troben persones més joves, d’entre 30 i 35 anys i menys estrangers. També, explicava, que ha disminuït la presència de les dones al carrer. «Ja no és aquella clàssica concepció que teníem d’una persona sense sostre dormin en un caixer amb el gos», assenyalava Kasser. A més, afirmava, que el tancament d’oficines bancàries ha provocat que moltes de les persones sense llar hagin optat per ocupar habitatges i locals. «Abans anàvem de caixer en caixer i de banc en banc i sempre hi havia algú, ara hi ha pocs caixers i en aquests s’aglutina més gent», detallava.
Un exemple és l’oficina de la Caixa a la Rambla on dormen entre sis i set persones. «Aquesta nit n’hem trobat set, no hi ha cap conflictivitat i ells mateixos es comprometen a netejar les instal·lacions i marxen al matí», va indicar el sergent de la Guàrdia Urbana, Gustavo Citores. Tot i això, l’agent va indicar que el sensellarisme genera conflictes entre els veïns en alguna zona de la ciutat. «El consum d’alcohol i les baralles entre ells també provoquen conflictes a vegades», afegia.

Després de recórrer els carrers durant dues hores, els voluntaris van tancar cap als volts de la una de la matinada la recerca de possibles usuaris a la zona de la platja de l’Arrabassada i del Miracle. Els agents de la policia van continuat durant unes hores més.

Comentarios
Multimedia Diari