La 2a edició de Vitrum consolida Vimbodí com a capital del vidre

Un bon nombre de visitants s'ha apropat durant el cap de setmana al municipi per assistir a la Festa del Vidre Artesà, on s'han pogut veure exhibicions de vidre bufat

19 mayo 2017 21:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per segon any consecutiu, la Festa del Vidre Artesà Vitrum ha reivindicat la tradició vidriera de Vimbodí i Poblet, una indústria que va estar en funcionament al municipi durant la primera meitat del segle XX.

L’any passat, l’Ajuntament posava en marxa la iniciativa i, enguany, l’elevat nombre de visitants que ha rebut la vila durant el cap de setmana posa de relleu la seva consolidació. «La gran afluència i l’èxit dels diferents actes ens encoratgen a continuar», assenyalava ahir l’alcalde, Joan Güell. Per la seva banda, la regidora de Turisme i del Museu i Forn del Vidre, Rosa Albes, valorava positivament la segona edició de la festa.

El mestre vidrier vimbodenc Paco Ramos va ser un dels protagonistes del cap de setmana amb les seves demostracions de la tècnica del vidre bufat al Museu i Forn del Vidre. Ahir, vora les dotze del migdia, posava en marxa una de les seves sessions. Amb el vidre totalment calent, començava a modelar el material. Els espectadors, mentrestant, intentaven endevinar quina seria la peça final. «Crec que serà una bombeta», deia una nena. Però llavors el mestre va afegir un galet a la seva obra i el pare contestava a la seva filla: «Mira, és un porró». Després d’alguns retocs, Ramos ensenyava a tothom la seva peça ja finalitzada i la guardava dins un forn. «S’ha de deixar refredar durant dos dies», va explicar.

A les Fonts del Gorg, els valencians Xus Redondo i Rafa Abdon també oferien als visitants demostracions de tècniques i creacions artesanals que han après al seu poble, Olleria, un municipi de també tradició vidriera.

En aquest cas, com que els dos mestres no disposaven d’un forn per deixar refredar el vidre, els espectadors van poder comprovar com les peces de vidre es trencaven poc després de ser finalitzades. Segons Redondo i Abdon, el vidre s’ha de refredar a poc a poc, si no, el contrast tèrmic fa que el material es trenqui.

Un any més, el centre de Vimbodí i Poblet també va acollir el mercat d’alimentació i de vidre, amb parades de venda i demostracions de diferents tècniques, com la vitrofusió, vitralls, joieria o pintura sobre vidre. D’altra banda, dissabte es va repetir el concurs de beure a porró amb estil després de l’acceptació que va tenir l’any passat en la seva primera edició. Enguany, a més a més, s’hi va sumar el concurs de beure a càntir, que va tenir lloc ahir al migdia a la plaça Major. De fet, aquesta peça ha sigut la homenatjada de la segona edició de Vitrum. La intenció de l’organització és valoritzar cada any una peça diferent.

La tradició vidriera de Vimbodí i Poblet es remunta al segle XII, quan va existir un forn de vidre que fabricava llums per al monestir de Poblet. La producció, però, no es va convertir en indústria fins al segle XX, quan van arribar a funcionar quatre establiments al municipi.

Comentarios
Multimedia Diari