La Baixa Segarra treballa per ser reconeguda com una identitat

Els veïns dels municipis del nord de la comarca de la Conca de Barberà se senten més vinculats a la zona de la Segarra

13 abril 2019 11:31 | Actualizado a 13 abril 2019 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Baixa Segarra comprèn els municipis del nord de la comarca de la Conca de Barberà: Passanant i Belltall, Vallfogona de Riucorb, Llorac, Santa Coloma de Queralt, Conesa, Savallà del Comtat, les Piles, Forès i Pontils. També dues localitats com Bellprat i Argençola, actualment a l’Anoia, mantenen lligams significatius amb Santa Coloma. No obstant això, els veïns se senten de la Baixa Segarra, i des de l’Ajuntament treballen per ser reconeguts com una identitat. 

La presidenta de la revista la Segarra, Anna Albareda, explica que «els sentiments són els que tens, i no en pots tenir d’altres. Amb la Conca estem molt poc vinculats, com a paisatge, com activitats ara hi ha el Consell Comarcal i s’ha potenciat una mica més», i afegeix que «fins ara les nostres relacions comercials o de serveis eren amb Igualada, i les afectives tiraven més cap a la Segarra». Santa Coloma de Queralt té uns 2700 habitants i diferents serveis: escoles, institut, llar d’infants, servei mèdic, deixalleria i una cinquantena d’entitats.

De fet, no tots els pobles compten amb tantes associacions. Algunes celebren activitats periòdicament. «Potser per la zona on estem ubicats s’han creat tantes associacions. N’hi ha de tota mena i per a totes les edats», comenta el president de l’Associació Cultural Baixa Segarra, Silvestre Palà.

Moltes d’elles porten el nom de la Baixa Segarra i es reivindiquen. Per exemple: l’Associació Cultural Baixa Segarra, l’Associació de dones colomines, l’Orfeó Santa Coloma, l’Associació d’escacs, entre altres. «Som un municipi que ens impliquem amb les associacions i ens agrada organitzar coses», detalla Albareda.

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha ubicat una oficina a Santa Coloma de Queralt. «Serveix per als tràmits administratius i va bé», recalca el veí de Santa Coloma que porta el blog de Tribus de la Segarra, Joan Montagut. Aquest blog l’escriuen diferents veïns, i també hi ha fotografies del territori. Així doncs la web vol ser un espai per comentar diferents aspectes de l’àmbit proper de Santa Coloma de Queralt i el seu entorn.

«Nosaltres anem on hi ha els serveis. Anem a Montblanc o a Igualada, però últimament hi ha més línies d’autobús a Igualada», subratlla Silvestre Palà. «L’aigua no és potable i esperem que el projecte per abastir aigua es faci realitat ben aviat», lamenta Anna Albareda.

Una revista mensual
També Santa Coloma té una revista mensual La Segarra, en què participen diferents associacions del poble. «Enguany celebrem 40 anys, però sempre l’hem tirat endavant, i a vegades costa», diu la presidenta de la revista. Allí hi ha articles i reportatges del poble i la zona.

Per l’aniversari estan preparant alguna cosa especial i comptaran amb la col·laboració d’altres entitats i veïns per preparar-ho.
La regidora de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, Angelina Nogués, explica que «hem treballat perquè ens reconeguin, per exemple a la premsa comarcal ja hi figura Conca de Barberà- Baixa Segarra. Amb Montblanc, hi tenim una bona relació».

Espais ‘coworking’
Concactiva un servei que ofereix diferents vivers d’empreses a la comarca, assessora laboralment, ofereix cursos formatius, entre altres. Ara obrirà a Santa Coloma de Queralt uns espais coworking (cotreball) que es diran Base Activa.

«Serà un espai de formació i també s’hi podrà produir cervesa artesana», diu la regidora de Cultura i Patrimoni, Angelina Nogués. S’ubicarà en unes instal·lacions on també hi ha el Jutjat de Pau. «Al municipi faltaven espais per acollir joves emprenedors que vulguin començar alguna activitat», afegeix Nogués.

Una reivindicació històrica
El 1932 hi va haver una enquesta a tots els municipis catalans i els preguntaven a tots els Ajuntaments de quina comarca se sentien. «Santa Coloma de Queralt en aquell moment va respondre que era de la Baixa Segarra», puntualitza el president de l’Associació Cultural Baixa Segarra, Silvestre Palà. Així doncs, el 1936 es va fer el projecte de divisió comarcal de Pau Vila, i es va utilitzar el criteri dels mercats. Santa Coloma de Queralt ja en tenia un de molt important, ja documentat al segle XIII i que aleshores, era un pol d’atracció. En aquell moment es va decidir que Santa Coloma seria de la comarca de la Conca de Barberà, ja que faltaven habitants.

La guia turística i promotora de Cal Llauner, cooperativa turística i d’oci, Cristina Villanueva, manifesta que «sempre hem tingut vincles històrics amb la vegueria de Cervera». La Baixa Segarra ha estat sempre una cruïlla de camins entre terres tarragonines, lleidatanes i barcelonines. La pertinença de Santa Coloma a la conca del Gaià va justificar la seva inclusió a la província de Tarragona el 1822, tot i que fins llavors pertanyia al partit judicial d’Igualada. 
 

L’any 1834, l’adscripció tarragonina en va forçar la unió al partit judicial de Montblanc, embrió del que més endavant esdevindria l’actual comarca de la Conca de Barberà. Des de l’Oficina de Turisme també donen a conèixer als turistes el nom de la Baixa Segarra.

6.500 visitants
L’any passat van ser uns 6500 visitants que van entrar a informar-se a l’oficina i van visitar el poble. «És un poble amb molta història i als visitants els ensenyem el conjunt de la vila, el castell, cal Jaume Punto... depèn del que vulguin veure», apunta Villanueva.

«Tenim clar quins són els pobles i els territoris de la Baixa Segarra, però crec que faltaria fer un logotip de la Baixa Segarra, i que ens identifiqui», remarca Anna Albareda. «Jo crec que ho estem aconseguint, ja que hem batallat molt per donar a conèixer la Baixa Segarra», conclou la regidora de Cultura, Angelina Nogués.

Comentarios
Multimedia Diari