La CUP avisa que no acceptarà cap 'pla b' i urgeix a concretar el referèndum

Urgeix el Govern a concretar-lo amb data, pregunta i un nou òrgan de coordinació en el qual estiguin els partits i les entitats sobiranistes

10 mayo 2017 19:18 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La CUP ha advertit avui en una conferència que no acceptarà cap "pla b" i que el full de ruta vàlid és el que preveu el referèndum, pel que ha urgit el Govern a concretar-lo amb data, pregunta i un nou òrgan de coordinació en el qual estiguin els partits i les entitats sobiranistes.

En una conferència política sobre el referèndum oferta al Museu d'Història de Barcelona, els portaveus del secretariat nacional de la CUP Quim Arrufat i Núria Gibert han llançat un toc d'advertència al Govern de Junts pel Sí (JxSí).

Segons Quim Arrufat, la legitimitat que confereix posar les urnes en un referèndum d'autodeterminació és l'eix sobre el qual cal construir la república catalana i és també el que dóna peu "a la cadena de confiances mútues entre el Govern i els partits que li donen suport".

"L'única aliança de la CUP és amb el referèndum i a partir d'aquí construïm els suports necessaris", ha puntualitzat Arrufat abans de lamentar "les diferències internes sorgides dins del Govern, els rumors permanents, les especulacions amb els 'plans b' i el pànic a donar els primers passos" per concretar el referèndum.

Segons el portaveu del secretariat nacional de la CUP, la seva formació segueix estant coordinada amb el Govern, amb ERC i el PDeCAT "però els calendaris s'han anat endarrerint, les firmes posposant-se, i no s'han concretat les propostes".

Sobre la possibilitat que dins del Govern s'hagi creat un "nucli dur" per aconsellar els consellers sobre els preparatius del referèndum, Arrufat ha dit que la CUP desconeix les seves funcions i components "però alguns noms apareguts a la premsa generen més desconfiança que res".

Ha reclamat, en aquest sentit, una major transparència a l'hora d'informar perquè "no es pot actuar des de la por i la desconfiança".

Segons Arrufat, "no hi ha avanç electoral que valgui, que seria una derrota en tota regla, crec que això ho sabem tots, o un engany amb totes les lletres, no hi ha adjudicació de culpa d'un altre que valgui, tot el Govern ha de treballar conjuntament en el referèndum i no hi ha full de ruta sobiranista alternativa al referèndum que valgui".

La CUP està convençuda que el referèndum no pot ser acordat amb el Govern pel que "haurà de ser convocat de forma unilateral" i el Govern "ha d'estar preparat per a això" i fins i tot davant "la possible repressió que vingui" per part de l'Estat.

Arrufat s'ha preguntat, en aquest punt, quina credibilitat tindria el Govern si fos incapaç de posar urnes, desobeir i afrontar la repressió judicial? que pugui produir-se.

L'altra portaveu del secretariat nacional de la CUP, Núria Gibert, ha criticat que facin campanya pel sí i encara no es coneguin "data ni pregunta, cal corregir aquesta situació" ja que "la incertesa i impaciència que genera la dilació només desanima i decep".

"No cal demanar permís a l'Estat per celebrar el referèndum, ja que cap esclau passa a ser lliure apel·lant al marc legal", ha puntualitzat abans de recordar que hi ha un acord incomplert pel Govern que és la creació d'un comitè d'experts juristes per seguir les recomanacions internacionals, incloses les de la Comissió de Venècia

Comentarios
Multimedia Diari