La Colla Vella troba una filmació d’un castell de l’any 29

Els de la camisa rosada van actuar al Poble Espanyol amb motiu de l’Exposició Universal

29 diciembre 2019 11:40 | Actualizado a 29 diciembre 2019 18:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els diumenges 4 i 11 d’agost de 1929, fa 90 anys, la Colla Vella va ser convidada a actuar al Poble Espanyol de Barcelona en motiu de l’Exposició Universal.

D’aquestes dues actuacions els de la camisa rosada han pogut aconseguir la filmació del 4 de 6 del dia 4 feta davant de la Casa de las Cadenas. Es tracta d’una gravació rescatada del fons de la Filmoteca de Catalunya.

«Podem afirmar que és la primera retransmissió castellera de la història. Una càmera pendent només d’un castell i els castellers d’aquesta», va explicar al Diari el responsable de l’arxiu històric de la Colla Vella, Josep Roig.

Va afegir que «la quantitat de detalls que hi trobem és infinita, a més de ser el primer cop que la Colla vestia oficialment la indumentària castellera actual que caracteritza a la colla». Aquesta es pot considerar la primera retransmissió castellera.

«La càmera està disposada a enregistrar com es fa un castell, amb l’enquadrament específic i els castellers conscients de la presència d’aquesta, ja que fins i tot varien les posicions dels pisos més alts per poder sortir a la imatge», va dir Roig. Per exemple, a la filmació es veu que la canalla no puja pels pilars que els pertoca per poder encarar-se al castell i sortir de cara. De fet, Roig assegura que segurament «és la filmació més antiga que recrea la construcció completa d’un castell. Podem dir que és l’embrió de la primera retransmssió castellera de l’època i ho va fer Cinaes Cinematográfica Nacional Española Sociedad Anónima».

Una troballa important

Però com ho va descobrir això la Colla Vella?. «Va ser un dia per casualitat mentre mirava un documental per TV3 i va sortir tres segons d’aquell castell. Llavors vam anar buscar-ho a la filmoteca de Catalunya. La pel·lícula és de bona qualitat», va remarcar Roig.

«És una troballa important. Això ho inclourem dins de l’arxiu històric de la Colla», va concloure el responsable de l’arxiu històric de la Colla Vella, Josep Roig.

Ara els de la Colla Vella podran documentar amb imatges en moviment des dels anys vint del segle passat fins a l’actualitat. D’imatges fixes d’aquesta època ja en tenien.La filmació es va presentar en el marc de les festes anyals de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.

Exposició Universal

L’Exposició Internacional de Barcelona va tenir loc del 20 de maig de 1929 al 15 de gener de 1930 a Barcelona. Es va celebrar a la muntanya de Montjuïc i va tenir un cost de 130 milions de pessetes.Entre la vintena de nacions europees que oficialment hi van participar, hi havia països com Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, França, Hongria, Itàlia, Noruega, Romania o Suïssa.

Cal destacar que Barcelona es guardava el record de l’Exposició Universal de 1888, esdeveniment que va suposar un gran avenç per la ciutat en el terreny econòmic i tecnològic, així com la remodelació del Parc de la Ciutadella.

Comentarios
Multimedia Diari