La Conca de Barberà suma més contraris a l'arribada de parcs eòlics i fotovoltaics

Han signat un manifest demanant que s’aturin els projectes de la comarca i perquè es replantegi el model energètic

20 abril 2021 19:30 | Actualizado a 21 abril 2021 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Conca de Barberà ha escenificat, un cop més, la seva oposició a l’arribada de parcs eòlics i fotovoltaics a la comarca de forma massificada. A banda dels ajuntaments, que ja van signar un manifest de rebuig setmanes enrere, ara també s’ha sumat a la causa el sector turístic així com el món agrari i empresarial, que veuen en aquestes instal·lacions una amenaça pel territori i pel seu futur.

Aquesta unió es va escenificar ahir en un acte al Consell Comarcal de la Conca de Barberà on van assistir una trentena de persones representants d’aquests sectors i també alcaldes i alcaldesses de la comarca. «Volem una transició energètica neta i sostenible però aquest viratge no es pot sustentar en actuacions perjudicials pel nostre territori», va expressar el president del Consell Comarcal, Magí Trullols. Precisament, aquest missatge d’estar a favor de les energies renovables, però en contra de com s’estan implantant, el van repetir els allí presents en els seus parlaments.

A més, els assistents van signar un manifest en contra de la implantació «indiscriminada» d’aquests parcs, on també s’hi va sumar l’associació d’excàrrecs electes municipals de la Conca de Barberà. El seu president, Josep Pijoan, va manifestar que «les coses s’han d’acordar amb el territori. No ens poden imposar projectes i més en època de crisi com aquesta, no es pot aprofitar el moment per apropiar-se de terrenys que després serviran per a fer molts diners».

El text signat expressa que «el canvi de paradigma cap a la implantació d’energies renovables no es pot fer a qualsevol preu ni sense tenir en compte l’afectació i les conseqüències del seu desplegament al territori» i posa de manifest que fa pocs mesos la comarca va signar la Carta de Paisatge, precisament per preservar l’entorn, la qual cosa es considera totalment contrària a la implantació de nous parcs. En el manifest es demana una moratòria «en la tramitació i projecció de més macroprojectes de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques fins que es pugui garantir una planificació estratègica més realista».

També es considera que la comarca ja ha sobrepassat la quota de solidaritat pel que fa a la producció d’energia renovable, generant el 16% de l’energia eòlica de Catalunya. Per últim, el text fa referència a les iniciatives cooperativistes de la comarca al·legant que «no podem permetre que les grans empreses energètiques s’apoderin d’una considerable quantitat d’hectàrees de conreus productius, aprofitant un moment de preus baixos i de possibles subvencions per generar grans centrals eòliques i fotovoltaiques que no ajudaran en res l’economia comarcal». Pel que fa al turisme, un dels projectes que s’acaben de crear és Respira Montblanc, que aposta per un turisme sostenible pels espais naturals de la comarca. «Parcs d’aquestes dimensions seran un atemptat al projecte que nosaltres estem intentant tirar endavant perquè l’entorn natural quedarà molt tocat», va dir Ruth Ceperuelo, representant d’aquesta iniciativa.

Actualment, a la Conca de Barberà hi ha 78 aerogeneradors en servei, 82 de sol·licitats i 38 de declarats com a no viables. Pel que fa a plantes fotovoltaiques, hi ha sol·licitades 813 hectàrees i 276 considerades no viables.

Comentarios
Multimedia Diari