La Conca viu la cultura i la gastronomia de nous països

El Curcubeu 2019 ha ofert aquest cap de setmana una trobada intercultural a l’antiga església de Sant Francesc

23 septiembre 2019 08:30 | Actualizado a 23 septiembre 2019 10:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El claustre de l’antiga església de Sant Francesc de Montblanc es va convertir aquest cap de setmana en gresol de les cultures que conviuen a la comarca de la Conca de Barberà.

Per tercer any consecutiu es va celebrar a la Vila Ducal, el Curcubeu, que vol dir arc de Sant Martí en romanés, l’arc multicolor que paradoxalment s’ha pogut veure decorant el firmament, aquests dies, en punts de plugim.

Organitzat des de l’àrea d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, amb el suport de l’Ajuntament de Montblanc, el Curcubeu 2019 va reunir ciutadans de la Conca, originaris de nou països diferents, repartits a redós del claustre de Sant Francesc: Catalunya, Argentina, Xina, Ucraïna, Senegal, Romania, Índia, Brasil i el Marroc. De totes aquestes procedències, els colectius marroquins i senegalesos han constituït legalment les seves associacions.

A mitjans de la dècada dels 2000 es va prendre la iniciativa de celebrar una festa amb el nom de Curcubeu, però per circumstàncies pressupostàries l’activitat va quedar aturada. És a partir del 2017 que el Curcubeu rep una nova embranzida i amb un nou format més dinàmic i atractiu.

Tal com explica Socorro Rodríguez, tècnica en polítiques migratòries del Consell Comarcal de la Conca de Barberà «volem visualitzar aquestes persones nouvingudes, treballar envers el fet migratori de la Conca i afavorir l’apropament de les diferents cultures presents a casa nostra; saber una mica més dels nous veïns i conèixer-nos millor tots plegats».

De fet, des de les onze del matí, moment en què es va obrir la mostra al Claustre, conegut com Centre Cultural Anselm Turmada, fins a la cloenda, passades les dues del migdia, amb la ballada de sardanes a càrrec del Grup Sardanista de Montblanc, l’afluència de montblanquins i de gent de la comarca va ser incessant.

L’adquisició d’un tiquet al preu de 5 euros donava dret a fer cinc tastos sobre especialitats gastronòmiques, rebosteria i begudes típiques de cadascun dels nou països Els diners recollits eren destinats a cobrir el cost dels productes elaborats per al consum dels visitants. Per exemple, en el cas del Senegal, la Fatou, presidenta del col·lectiu local, assegurava que “portem tres dies dedicats a l’elaboració de la cuina que ens és pròpia, entre la compra de productes al mercat i la seva cocció”. I el cert és que hi havia un autèntic bufet on triar: arròs amb peix, amb pollastre, la beguda Bissap... a més d’objectes decoratius.

La Mirela és una romanesa que, en els tres anys de la represa del Curcubeu, no ha faltat a la cita, i assegura fer-ho «amb moltes ganes de participar i donar a conèixer el més típic de Romania; la gent s’interessa, pregunta i fins i tot una part del públic ja ve expressament a buscara allò que li agrada». Prova de la bona acceptació de la cuina romanesa a Montblanc és que «aquí hi ha una botiga especializada, freqüentada per tot tipus de clients», afirma la Mirela.

També es van organitzar tallers com ara el del centre Sirius, d’escriptura àrab, a càrrec de joves migrants no acompanyats, jocs d’arreu del món, dinamitzats pel Cau de Montblanc i contacontes. No van faltar actuacions ni espectacles, com la dansa del lleó xinès i exhibició de Kung-fu, foklore argentí, la ballada dels gegants de Blancafort i de Pira i l’espectacle ‘El nostre nou destí’, a càrrec de l’Escola de dansa EDC de l’Espluga de Francolí.

Paral·lelament al mateix centre cultural, Anselm Turmada, es pogué visitar l’exposició ‘El camí de la nostra vida’, elaborat per adolescents i joves migrats sols, del centre Sirius de Santa Coloma i del centre Francolí, de Barberà de la Conca. Prèviament, el dissabte va tenir lloc a la sala de les Corts Catalanes una taula rodona que va tractar sobre ‘Adolescents i joves migrants sols: una realitat social a tot Catalunya’, amb diverses intervencions.

Comentarios
Multimedia Diari