La Covid-19 fa llenya del món casteller

Crònica. Les colles Jove dels Xiquets de Tarragona, Castellers de Vilafranca i Vella de Valls exposen al Catllar la incertesa del moment

23 agosto 2020 08:30 | Actualizado a 23 agosto 2020 09:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El món casteller viu amb incertesa i preocupació l’excepcionalitat del moment a causa de l’emergència sanitària pel coronavirus. Ahir a la vila del Catllar immersa en la festa major, de format reduït, s’havia de celebrar la Diada Castellera, un dels plats forts del programa festiu i alhora esperada per tots els amants dels castells.

En el seu lloc, la Plaça de la Vila, que és la de l’Ajuntament, la qual pot presumir la vitel.la de plaça de castells de gamma extra, va deixar pas a un fòrum per debatre com es viu des de les colles el fet de no poder aixecar ni un sol castell.

A la taula rodona hi van participar els caps de colla de la Jove Xiquets de Tarragona, Gorka Bertran; de Castellers de Vilafranca, Siscu Benet, i de la Vella dels Xiquets de Valls, Albert Martínez, debat que va tenir com a moderador al periodista Carles Cortés. L’acte es va poder seguir en directe per l’emissora vallenca Hit 103 i a través del canal YouTube de l’Ajuntament del Catllar.

En la benvinguda l’alcalde catllarenc, Joan Morlà, es congratulà de la iniciativa de celebrar «aquest debat que, malgrat tot, en cap cas pot omplir el buit que ens deixa l’absència dels castells.

Els Grallers d’Altafulla, castellers per excel.lència, van ser els encarregats de fer el Toc d’Entrada a Plaça, en la que com es va dir, «un grup de 95 privilegiats», components de les colles esmentades i també aficionats van ocupar les cadires reservades i amb el distanciament de seguretat sanitària.

Un dels moments emotius va ser el record en memòria de Joan Ignasi Porta, recentment traspassat, i que en els últims tres anys fou el coordinador de la Diada al Catllar. I emocionant també va ser l’instant en què es van penjar tres lones, de dalt a baix de la Casa de la Vila, amb la imatge dels tres pilars de vuit amb folre i manilles, descarregats per sengles colles la diada de 2015, un fet rellevant que com va recordar Carles Cortés «no s’ha repetit més en cap altre exhibició castellera». La bellesa d’aquells pilars es podrà admirar durant uns quants dies a la façana de l’Ajuntament.

L’anàlisi de la situació actual del fet casteller té el denominador comú de la incertesa i preocupació, tal com van coincidir en afirmar els tres caps de colla presents, per bé que amb alguns matisos, com ara «la necessitat de mantenir viva la il.lusió de la canalla» i també de «veure de quina manera es podrà tornar als assajos, quan els protocols ho permetin».

A ressaltar que, al marge del desencís generalitzat entre els responsables de les colles es va despendre «un punt d’optimisme de cara al futur, amb ganes de tornar i continuar progressant en les estructures».

Auditori poc optimista

Menys optimista es va mostrar l’auditori que, en ser preguntat, va manifestar la seva desconfiança de poder fer castells el pròxim 2021. A la Plaça de la Vila del Catllar va planejar el repte de que quan es recuperi l’esperada normalitat, s’intentarà tirar castells de deu en aquest ja mític escenari.

Una plaça d’allò més valorada, tant per en Siscu Benet, Gorka Bertran i Albert Martínez, els quals van recordar les diverses i respectives gestes, cadascuna amb trets rellevants. Tots tres van admetre que «tirar castells al Catllar ha estat sempre un repte per oferir el millor, en correspondència a un poble que en vol i entén de castells». Hi hagué un animat torn de preguntes en les quals no van deixar d’aflorar petits retrets, pel que fa a l’ordre d’actuació i sorteig d’ocupació dels espais a les places, entre elles la del Catllar, tot tractat de forma distesa i el millor bon humor.

Comentarios
Multimedia Diari