La Generalitat obre expedient a Repsol i Dow Chemical per no avisar d'una fuita

La fuita es va produir a la planta de Repsol del complex petroquímic nord de Tarragona, cosa que va obligar a desallotjar de forma preventiva 125 persones de l'edifici de manteniment i serveis de l'empresa química Dow Chemical

19 mayo 2017 18:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat ha obert un expedient informatiu per aclarir si l'empresa química Dow Chemical i Repsol van complir els protocols d'actuació i comunicació d'incidències en no avisar sobre un incident originat per una fuita a les seves instal·lacions.

Segons han informat a Efe fonts de l'executiu català, Protecció Civil ha obert aquest expedient informatiu després que dilluns passat, 27 de juny, Respol i Dow Chemical no els van avisar de la incidència, ocorreguda a les nou del matí, que va obligar a desallotjar 125 treballadors a les seves instal·lacions de La Pobla de Mafumet (Tarragonès).

Va ser Protecció Civil la que, en tenir coneixement de la incidència, es va posar en contacte amb Repsol i Dow Chemical, que cap a les tres de la tarda, a requeriment de la Generalitat, sí que van confirmar l'existència de la fuita.

La fuita es va produir a la planta de Repsol del complex petroquímic nord de Tarragona, cosa que va obligar a desallotjar de forma preventiva 125 persones de l'edifici de manteniment i serveis de l'empresa química Dow Chemical, que comparteix un terreny annex a Repsol al polígon Nord.

En concret, Dow Chemical va evacuar 125 treballadors del polígon petroquímic nord de Tarragona en detectar alts índexs d'hidrocarburs procedents del recinte industrial de Repsol, limítrof amb la multinacional americana.

La incidència es va produir a Repsol encara que tècnicament no es va considerar com a tal, segons va aclarir el mateix dia un portaveu de la companyia petroquímica.

Segons aquest portaveu, en una maniobra de neteja d'un dels tancs d'hidrocarburs es va produir una emissió d'aquests compostos a l'atmosfera sense que arribés a sortir del recinte industrial.

Es tracta d'una zona sense operaris i pròxima a les torxes de seguretat, pel que no es va activar cap protocol ni es va comunicar la incidència a la Generalitat.

Malgrat que en aquesta zona no hi havia operaris de Repsol, si està prou pròxima a un espai amb oficines i activitats de manteniment de l'empresa veïna Dow, els sistemes de seguretat de la qual van detectar la contaminació.

Un portaveu de Dow va informar que, "per prevenció", es va evacuar 125 treballadors entre les deu del matí i dos quarts d'una del migdia.

Precisament, la Generalitat i la patronal química AEQT van anunciar pocs dies enrere un acord per comunicar més extensament els episodis de la indústria química tarraconense per traslladar millor informació a la població.

No obstant això, tant Repsol com Dow van anunciar dilluns que no informarien la Generalitat d'aquell episodi en no considerar-lo cap incident.

Les dues companyies van afirmar que desconeixien quin component dels hidrocarburs ni amb quins índexs es van fer saltar les alarmes de Dow, si bé d'altres fonts van assenyalar altes concentracions de benzè

Comentarios
Multimedia Diari