Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La Generalitat pagarà la segona fase de les obres del reg de Valls, encallades des de fa 15 anys

L'estat espanyol no participarà en el finançament dels treballs pendents però les obres les executarà l'empresa estatal Tragsa

ACN

Whatsapp
Bassa de la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de Valls. Foto: ACN

Bassa de la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de Valls. Foto: ACN

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha anunciat l'inici imminent de les obres de la segona fase de la xarxa de reg de Valls. Ho ha fet en una visita aquest dissabte a les noves instal·lacions que es van construir en una primera fase. La falta d'entesa sobre el finançament dels treballs pendents entre estat espanyol i Generalitat ha mantingut aturat el projecte des de l'any 2000. El Govern ha decidit desencallar-lo i fer-se càrrec del cost per acabar una infraestructura que permetrà regar les Hortes de Valls, de 363 hectàrees, amb una dotació de 5.500 metres cúbics per hectàrea/any. Els treballs els executarà l'empresa estatal de Transformació Agrària, Tragsa i costaran 1'8 milions d'euros.

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha visitat l'estació de la Comunitat de Regants de Valls que està paralitzada perquè falta completar la segona fase de la nova xarxa de reg de la capital de l'Alt Camp. Allí ha anunciat que les obres pendents començaran aviat i que finalment, per desencallar-la, estaran finançades per la Generalitat, que aportarà 1.800.000 euros a més del 10% del pressupost inicial que li correspon a la Comunitat de Regants.

Això ho ha possibilitat la Llei Òmnibus que permet que les comunitats de regants, les obres de les quals estan finançades per la Generalitat de Catalunya, puguin efectuar l'aportació econòmica que els pertoca mitjançant l'execució directa d'una part de les obres equivalent al cost de la seva aportació. L'execució directa de les obres per la Comunitat abarateix el cost final de les actuacions, havent estat aquest un factor molt important perquè els regants hagin acordat executar les obres amb mitjans propis.

 

El reg somiat

Tradicionalment les comunitats de regants de Valls han vingut regant a partir dels barrancs del Catllar i la Xamora a través de diferents captacions i xarxes de distribució per gravetat amb sèquies de terra. El projecte de modernització de la xarxa de reg va impulsar la constitució d'una comunitat de regants que agrupa a les diverses comunitats que capten l'aigua dels barrancs. Aquest projecte es va dividir en dues fases. La primera, amb una inversió de 4.740.098 ¤, ja finalitzada, l'ha executat l'estat espanyol, a través de l'empresa SEIASA, amb la col·laboració del departament d'Agricultura i de la Comunitat de Regants.

 

Però amb aquesta primera fase només es pot regar una part molt petita de la superfície i amb un elevat cost energètic. Cal la segona fase en la qual es construirà la bassa pulmó (de 65.000 milions de litres de capacitat) que garantirà l'abastiment a l'estiu, un 50% de les canonades i preses aigua, aproximadament, i el telecontrol. Si les obres comencen aviat, el secretari de la Comunitat de Regants, Joan Nadal, ha assegreuat que a la primavera podria estar la xarxa a un 90% de funcionament. "Estem molt satisfets de veure la llum al final del túnel", ha destacat Nadal. Donarà servei a 415 regants i la superfície regable és de 363 hectàrees. Es rega, principalment, avellaner (77%), olivera (8%) i horta (5%).

 

"Confiança" en l'Estat

Com ha remarcat el conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, calia "desencallar" aquest projecte per finalitzar la infraestructura i que comenci a funcionar. L'estat espanyol no participarà aquest cop en el finançament. En la primera fase va aportar el 50% dels més de 4 milions d'euros que va costar. En canvi, Tragsa serà l'empresa executora de les obres. "La Generalitat confia en l'Estat. No sé si l'Estat confia en la Generalitat", ha ironitzat el conseller. Ciuraneta ha argumentat que s'assumeixen els compromisos del govern espanyol perquè "no volem que ho pateixin els regants i com a Govern volem tirar endavant les coses que afecten les persones i en aquests cas cadascun dels regants que ha fet una inversió molt gran. No podíem deixar passar més temps sense una solució", ha defensat.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También