La Gran Festa de la Calçotada reuneix a Valls més de 35.000 aficionats de la ceba dolça

Entre les novetats hi ha un joc de taula sobre el producte protagonista o la introducció de salses per a intolerants a la fruita seca

19 mayo 2017 16:34 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com cada any, Valls s'ha omplert el darrer diumenge de gener per celebrar la Gran Festa de la Calçotada i ha rebut la visita d'entre 35.000 i 40.000 persones, vingudes d'arreu. Segons el president de la Cambra de Comerç de Valls, Rafel Castells, hi acudeix gent de tots els punts de Catalunya, però també del sud de França i fins i tot del Japó. Es calcula que durant els actes de la festa es menjaran entre 60.000 i 100.000 calçots, si s'inclouen els menús de calçotada que ofereixen els restaurants de la zona. Entre les novetats d'enguany hi ha un joc de taula sobre el calçot o la introducció de salses de calçot per a intolerants al gluten o la fruita seca. Amb tot, el que ha tingut més èxit, un any més, ha estat el concurs de menjar calçots a la plaça del Pati, en què una vintena de participants han intentat menjar el màxim de cebes dolces durant 45 minuts davant l'expectativa de centenars d'espectadors. El guanyador ha estat David Adelantado, que ha menjat 295 calçots, 2,520 quilos.

Durant la jornada s'han programat demostracions de coure calçots a la graella a la plaça de l'Oli, el concurs de salsa de la calçotada de Valls, el concurs de cultivadors de calçots, una mostra de danses de carrer tradicionals de Valls, la cercavila dels elements festius de la calçotada amb els Gegants i la Mulassa de Valls, la degustació popular de la calçotada i el concurs de menjar calçots, que enguany ha arribat a la 32a edició. La majoria d'actes, programats entre les 10 hores i les 15 hores, són gratuïts.

El president de la Cambra de Comerç ha apuntat que s'arribaran, probablement, a les 4.000 degustacions, entre 60.000 i 70.000 calçots durant la jornada. Amb tot, la xifra puja considerablement si es tenen en compte els menús dels restaurants. D'altra banda, l'alcalde de Valls, Albert Batet, ha apuntat que probablement en aquesta edició es batran "tots els rècords de participació", segons els inputs que arriben de les agències que col·laboren amb l'Ajuntament. Batet ha recordat que tot i que amb la Gran Festa es concentra tota l'essència de la tradició, "tots els caps de setmana es pot trobar una bona calçotada de qualitat" al municipi. 

Segons Castells, la temporada de calçots atreu tants visitants que es configura com a la segona temporada turística a la demarcació després del turisme de sol i platja els mesos d'estiu. Els visitants, que es concentren en cap de setmana, venen cridats pel fet gastronòmic i acaben visitant la ruta del Cister i altres punts d'interès de la demarcació. Durant aquest diumenge, l'afluència ha estat massiva pel centre de Valls. El president de la Cambra ha assegurat que s'ha quedat "sorprès" en veure un autocar d'una cinquantena de xinesos que s'ha acostat a la ciutat, a més de desenes de japonesos que han visitat Valls guiats per una agència de Tòquio. La festa ha atret gent d'arreu de Catalunya, del sud de França, Bèlgica o Holanda, entre d'altres. 

Manat de calçots

En el jurat de la 30a edició del concurs de cultivadors de calçots ha participat la cuinera Ada Parellada, que ha assegurat que és el primer cop que viu la Gran Festa de la Calçotada i que ha quedat "al·lucinada" de la professionalitat, diversitat i autenticitat del municipi. El concurs premia als manats de calçots millors i més regulars i a la mota amb major nombre de calçots. 

La xef, que ha explicat que encara està aprenent com escollir quin és el millor manat de calçots, ha explicat que "un bon calçot té unes mides formals pautades pel consell regulador: ha de ser llarg, tenir la part blanca i poca part verda, tenir la seva terra adherida i que la base ha d'estar perfecta, sense cap mena de malaltia". A més, ha afegit que "amb la forma, es pot veure si està ben calçat o conreat ràpidament o amb el temps precís" i que cal "mirar la textura": "un calçot que ha estat sobre mullat, és un calçot tou, i ens interessa un calçot ferm", ha conclòs. 

Demostració de salsa per intolerants

Per primera vegada, la demostració de l'elaboració de la salsa de la calçotada de Valls ha inclòs opcions per a intolerants al gluten, a la fruita seca, o a la lactosa. L'Elisabet i la Conxi han estat les encarregades d'elaborar aquesta salsa des de la plaça del Blat i han explicat que "és el primer dia que exposen" i que tots aquells que l'han tastat, diuen que "està molt bona". "La salsa porta cigrons en lloc d'ametlla tradicional, tampoc li posem pa perquè sigui sense gluten, ni ou, ni lactosa", han explicat. "És una mica especial, però així en pot menjar tothom", ha dit la Conxi, que ha admès que els va costar trobar una recepta que igualés la tradicional. 

Concurs de menjar calçots

L'acte que crea més expectació durant la Gran Festa de la Calçotada és el concurs de menjar calçots, a les 13 hores. Una vintena de participants, vinguts d'arreu de Catalunya, han intentat menjar el màxim de calçots en 45 minuts. El guanyador ha estat David Adelantado, de Barcelona, que ha menjat 295 calçots, és a dir, 2,520 quilos. 

El vencedor, que ja havia participat en edicions anteriors aconseguint la segona o tercera posició, ha explicat que, un cop ja ha quedat primer, s'haurà de pensar si es torna a presentar. Es dona la circumstància que Adelantado és amic d'Adrià Wegrzyn, el guanyador de l'any passat, que ostenta el rècord històric -3,800 quilos en 45 minuts- i que enguany no s'ha pogut presentar per la normativa del concurs a no repetir dos anys consecutius un cop aconseguida la victòria. "Juguem a rugbi junts i em va animar a venir", ha explicat Adelantado, que ha fet broma tot apuntant que ha aprofitat "que no deixen presentar" a Wegrzyn per poder guanyar el concurs. El pare de Wegrzyn, Constantino Wegrzyn, de 75 anys, ha quedat tercer.

Comentarios
Multimedia Diari