La Pobla de Mafumet i Dow, 37 anys de trobades al voltant del monòlit

Més de 200 habitants de la localitat del Tarragonès visiten aquest migdia el monòlit del Lledó, el punt simbòlic on antigament s’ubicava l’ermita de Sant Joan del Codony. També visitaran les instal·lacions de l’empresa

26 enero 2019 09:22 | Actualizado a 31 enero 2019 12:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Al Casal Cultural, al punt del migdia. Aquesta és la cita a la qual acudeixen avui més de 200 habitants de la Pobla de Mafumet. Ho fan per reviure una tradició que es remunta a fa 37 anys, quan va tenir lloc la primera visita a les instal·lacions de Dow Chemical Tarragona al polígon nord. L’objectiu pobletà, però, no és endinsar-se a la planta de producció, sinó acudir al punt simbòlic on, fins a l’any 1801, les runes de l’ermita de Sant Joan del Codony van acollir la imatge de la Mare de Déu del Lledó, la patrona de la Pobla. Es tracta d’una talla de fusta del segle XIII que actualment és venerada a l’església parroquial del municipi. 

Aquells terrenys on s’aixecava l’antiga ermita són, avui i des de fa 37 anys, la seu de Dow. I des de la seva implantació, la companyia obre les seves portes de manera puntual cada any, tot coincidint amb la celebració de la Festa Major d’hivern de la Pobla. Ho fa per rebre els seus veïns pobletans que, junt amb els amfitrions d’aquesta trobada, mantenen viva la tradicional visita al monòlit de la Mare de Déu del Lledó.

Pregària, ofrena i visita
Com de costum, aquesta visita inclourà diversos actes destacats, entre els quals no faltarà la pregària que pronunciarà Mn. Joan Antoni López Díaz-Cano, rector de la parròquia pobletana. Serà un dels moments més emotius, junt amb l’ofrena floral als peus del monòlit. L’acte comptarà també amb diversos parlaments a càrrec de Joan Maria Sardà, alcalde de la Pobla, i de Jaume Sariol, director de Dow Tarragona. Finalitzat l’acte al monòlit, amfitrions i convidats compartiran una visita perimetral guiada per les instal·lacions de Dow al polígon nord, que inclouran explicacions sobre els procediments i els productes que tenen lloc a la companyia. 

Un cop completada aquesta visita, l’expedició es traslladarà al polígon sud, on els responsables de Dow oferiran als seus convidats pobletans un vídeo sobre la història de Dow i sobre la història del monòlit, en una jornada que finalitzarà amb uns breus parlaments de Jaume Sariol i de Joan Maria Sardà, abans d’accedir a la cantina de Derivats, on tots plegats compartiran un dinar.

El monòlit
Cal recordar que, ara fa quatre anys, el monòlit de la Mare de Déu del Lledó va canviar d’ubicació, a causa dels imprescindibles treballs tècnics que Dow va haver de realitzar en l’entorn del seu cracker. Aquesta intervenció va permetre extreure el monòlit de la zona més industrial de les instal·lacions de Dow i reubicar-lo en un punt privilegiat del recinte de la companyia, ja que el seu compromís era mantenir el monòlit dins dels seus terrenys i, per tant, dins dels terrenys que antigament ocupava l’ermita de Sant Joan del Codony. 

Així, el monòlit gaudeix ara d’una situació privilegiada a la zona enjardinada d’accés a les oficines de Dow, en un indret més visible, accessible, còmode i segur per a les tradicionals visites que els habitants de la Pobla realitzen any rere any coincidint amb la seva Festa Major d’hivern.

Comentarios
Multimedia Diari