La Primavera Literària prepara més de 50 activitats i homenatjarà el poeta Josep Carner

Durant el Vermut poètic es llegiran poemes relacionats amb el paisatge tarragoní. Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona celebren les vint edicions del premi Vidal Alcover de traducció

12 marzo 2020 11:10 | Actualizado a 13 marzo 2020 06:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Donar suport a la creació literària, fomentar la lectura i preservar el patrimoni literari són els pilars de la programació de la Primavera Literària de Tarragona. De la mà de 23 entitats diferents, durant els pròxims mesos s’organitzaran més de 50 activitats a la ciutat i que, en paraules de l’alcalde de Tarragona i conseller de Cultura, Pau Ricomà, són una demostració del «dinamisme del món literari».

Coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, la programació arrancarà amb el tradicional Vermut poètic, que es farà a la Biblioteca Pública el divendres 20 de març. Entitats i persones recitaran poemes de Josep Carner i els poetes del Camp de Tarragona. Així mateix, el director de la Casa de les Lletres, Joan Cavallé, va explicar que «l’Ajuntament no hi podrà assistir perquè hi ha ple municipal i la seva participació es farà des de la sala de plens amb la lectura de poemes del Segon llibre de sonets de Josep Carner que són un recorregut pel paisatge tarragoní».

La segona data important és la Diada de Sant Jordi, al voltant de la qual el 16 d’abril s’organitza la tradicional Recepció al món de les lletres i que, segons va explicar Joan Cavallé, «es convida a escriptors i escriptores, editors, llibreters, bibliotecaris i altres persones i entitats interessades a celebrar el Dia del Llibre». Sobre la trobada, va detallar que «exposem els llibres que són novetat enguany i donen l’oportunitat als autors de llegir-ne un fragment, a més d’escoltar el parlament a càrrec de l’autora Margarida Aritzeta». El mateix dia, al matí, des de l’Antic Ajuntament/Casa de les Lletres tindrà lloc el programa Lletres en directes amb Tarragona Ràdio.

Prèviament a Sant Jordi, el 22 d’abril la Biblioteca Pública organitzarà una revetlla amb activitats dirigides al públic general i al públic infantil.

Premis Literaris

L’acte de lliurament serà el 16 de maig, a les 19 h, al Teatre Metropol. Enguany es dedicarà la vetllada a celebrar el vintè aniversari del premi de traducció Vidal Alcover. L’acte serà de producció pròpia, concebut i dirigit per Marc Chornet, que posarà en valor el premi Vidal Alcover reflexionant sobre la dificultat del gènere de la traducció amb l’espectacle Transportaccions. «Enguany, hem volgut que serveixi per reivindicar el fenomen literari de la traducció, i entendre’l com un acte creatiu i no com un acte mecànic que consisteix a abocar unes paraules d’una altra llengua a la nostra, sinó que és un acte creatiu i recreatiu», va afirmar Joan Cavallé.

Dies abans, el 7 de maig, es farà la presentació del llibre resultant del Premi Vidal Alcover de 2016 L’artista del tupè i altres relats, de Nikolai Leskov, traduït per Xènia Dyakonova.

La Primavera Literària també tindrà com a protagonistes diferents cicles com és el cas del cicle Veus de poeta que enguany té una cita el dia 21 de maig amb la poesia d’Olga Xirinacs.

D’altra banda, el cicle Zona Drama, destinat a produir lectures dramatitzades d’obres de dramaturgs que encara no han estat estrenades, es recupera amb dues obres, Njudra, d’Albert Mestres i Ni morir us fa viure? de Carles Marquès. Tots dos cicles es faran al Teatre el Magatzem.

L’homenatge a l’obra de Josep Carner també tindrà com a protagonista l’espectacle Per una flor de romaní, l’amor doní, l’11 de juny a les 19.30 h al Teatre el Magatzem. L’espectacle està fet a partir de les composicions d’autors com Francesc Pujol, Miquel Ortega, Robert Gerhard, Joaquim Serra i Eduard Toldrà, interpretades per la veu del tenor David Alegret, acompanyat al piano per Daniel Blanch, amb altres poemes de Carner interpretats per l’actriu tarragonina Mercè Rovira.

Enguany també es retrà homenatge a l’escriptor Jordi Tiñena a través d’una exposició itinerant que pròximament s’instal·larà a l’Institut Campclar.

Per últim, durant la Primavera Literària també se succeiran les presentacions de llibres i clubs de lectura, tallers d’escriptura, conferències, exposicions o representacions teatrals basades en textos literaris, i que compten amb la participació de llibreries, biblioteques i teatres de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari