La Riba: 60 anys d’una escola pública, petita i de poble

El director, Pep Andreu assegura que «l’aprenentatge és d’iguals. Els petits poden aprendre dels grans o al revés»

08 noviembre 2018 09:01 | Actualizado a 08 noviembre 2018 09:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’escola de la Riba enguany celebra 60 anys. El 18 de juliol del 1958 es va inaugurar i beneir dues obres molt importants per al poble: el nou “Grupo Escolar conmemorativo Cardenal Gomá” i la portada d’aigua mitjançant canonada des del brollador de la Font Gran fins al dipòsit de Cap de Riba. L’edifici on està situat ara es va ampliar durant els anys 80.

Per la seva part, l’alcalde de la Riba, Josep Fort manifesta que «en aquell moment hi havia dues o tres escoles particulars a dins del poble. La Riba tenia el Cardenal Gomá que estava vinculat al règim i aquí va néixer tot».
Per la Riba tenir una escola és molt important, i així les famílies es poden quedar a la vila i no s’han de desplaçar. Actualment la Riba té 600 habitants, però n’havia arribat a tenir uns 2.000. El motiu de la davallada, i com passa en altres poblacions és que molts joves marxen, o treballen fora.
L’escola va entrar a formar part de la Zona Escola Rural (ZER) el curs 2016-2017. Mont-ral, Picamoixons i la Masó hi estan adherits.
Té cinc professors i trenta-tres alumnes distribuïts en tres aules multigrau: educació infantil, cicle inicial i tercer, i cicle superior i quart de primària.
A més comparteixen alguns dels especialistes amb altres escoles rurals.
«Té molts avantatges, ja que l’aprenentatge és d’iguals. Els nens de quart poden aprendre dels més petits, o al revés», destaca el director de l’escola.
De fet, recalquen que l’educació és molt individualitzada i afavoreix en l’alumnat. Pel que fa als alumnes de sisè de primària els preparen per encarar la nova etapa de l’institut.
«És molt enriquidor treballar en una escola rural. T’has d’organitzar per donar el temari que toca en cada curs», diu el tutor de cicle inicial i tercer, Alfons Serra.

L’escola rural dóna vida al municipi

L’escola Rural està arrelada al territori, que dóna vida al municipi, que a vegades n’és el pal de paller i/o dinamitzadora d’una part de la vida que el poble genera, que aglutina activitats, persones i que és motiu de trobada i aprenentatge. Una quarantena de pobles de la província de Tarragona tenen escoles rurals (ZER).


«Molts d’ells, i fins i tot avis ja venien a l’escola i vénen perquè creuen en aquesta filosofia d’escola rural», apunta el director.
El centre té diferents projectes, i es van adaptant els nous temps. «Ara potenciem més la part emocional que és molt important, i també les noves tecnologies, entre altres», detalla la secretària, Montse Farré.
També s’han incorporat noves activitats en què les famílies s’impliquen amb l’escola, a més de l’Ajuntament i entitats.
Durant l’any i per celebrar l’efemèride tots els alumnes de l’escola realitzen diferents projectes al voltant del 60è aniversari, i els pares els ajuden. Per la Festa Major es farà un concurs de dibuix al voltant de l’escola.
També s’està preparant una exposició per commemorar l’aniversari. «Estem treballant per si trobem algun vídeo en blanc i negre, o fins i tot material que tinguin d’anys enrere les famílies», comenta l’alcalde, Josep Fort.A principis del pròxim any està previst fer un acte institucional convidant els diferents membres que han passat al llarg de la història i autoritats. «Entre tots ens coneixem, i això és bo», conclou el director.

Comentarios
Multimedia Diari