La Riba recupera el refugi entre parets d’escalada i el Brugent

Dues veïnes del poble han aconseguit la gestió d’aquest establiment de propietat municipal, que té capacitat perquè hi pernoctin 14 persones. Ara, a més, ofereix menjar per emportar

22 noviembre 2020 07:40 | Actualizado a 22 noviembre 2020 09:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Estava tancat des de feia temps, amb el matoll i l’heura creixent al seu ritme i ocupant pràcticament tota la zona del voltant. Finalment, l’Ajuntament de la Riba va treure a concurs l’adjudicació de la gestió del refugi dels Masets, situat a la carretera de Farena. A partir d’ara, els excursionistes que vulguin passejar per al vora del riu Brugent o escalar per les parets verticals dels cims que hi ha a menys de cent metres tenen un establiment on allotjar-se, o simplement anar-hi a dinar quan es pugui.

La Lídia i la Sílvia són cunyades i des de fa uns dos mesos regenten aquest refugi, un antic corral, que després va passar a casa i més tard al seu destí actual. Van haver de competir amb unes altres tres ofertes per fer-se amb la gestió d’aquest establiment, situat en el quilòmetre 3,200 de la carretera TV- 7044. Les dues viuen a la Riba. Sílvia ha fet d’ajudant de cuina en un restaurant i Lídia ha estudiat la carrera de turisme a la Universitat Rovira i Vigili. A més ha treballat en el món de les agències de viatge i amb operadors turístics. Ella s’encarrega més de la part de gestió i la seva cunyada, de la cuina.

«Portava temps preguntant a l’Ajuntament sobre el refugi», comenta Sílvia, mentre que Lídia es va posar en aquest nou repte perquè se li va acabar el contracte. L’adjudicació es va fer al juliol, però van haver d’esperar un mes per si es presentaven al·legacions. Finalment, el 2 de setembre els van donar les claus.

Ple d’herbes

Ambdues comenten que pràcticament no es podia accedir a la casa perquè el matoll i l’heura ho omplia tot. L’anterior inquilí tenia contracte fins el passat mes de maig, però feia molt de temps que el complex estava abandonat. Bona part del temps l’han dedicat a treure la gran quantitat de vegetació, una feina en la qual no han estat soles. «La font no es veia, perquè la cobria l’heura, a l’igual que la façana del refugi», comenten. Les han ajudat familiars i també amics. No han hagut de fer reformes a gran escala però sí petits retocs, com ara pintar, arreglar les escales d’accés, han posat baranes, etc. També han canviat totalment els matalassos, coixins, roba de llit, etc.

Ha pogut obrir tres setmanes

Van obrir les portes el 24 de setembre i només han pogut donar allotjament durant tres setmanes. «Durant la setmana ve poca gent a allotjar-se. Però els caps de setmana i el pont del Pilar vam tenir ple», comenten. La majoria dels que pernocten són de l’àrea metropolitana de Barcelona, i venen a la zona a fer escalada i barranquisme. Solen ser grups de joves, tot i que també hi ha hagut alguna família. «L’aturada ens ha fet mal. El nivell de facturació ens ha baixat un 80%», reconeixen.

Amb el tancament de l’establiment, s’han hagut de reinventar: «Fem menjar per emportar durant tota la setmana». I els seus clients són tant gent de pas com veïns del poble. Quan passi la restricció podran posar en marxa el bar amb terrassa.

Quan a l’allotjament, hi ha només dues habitacions: una per a 12 persones en lliteres –que poden ser 16 quan passi la pandèmia–. i una altra individual per a dues, amb llit doble. «A part del servei de restauració i allotjament, fem també de punt d’informació», assenyalen.

No saben com aniran els propers cap de setmana en quan a clients, perquè la majoria que venen fan la reserva a darrera hora o simplement passen pel davant i pregunten si hi ha places.

Quan el negoci comenci a rutllar, tenen en ment moltes iniciatives per incrementar i donar més serveis a la clientela. Pensen muntar un parc infantil per als nens així com un terreny annex d’acampada –amb els seus lavabos propis–, ja que la parcel·la municipal té 9.000 metres quadrats.

De cara ja al proper estiu pensen fer música a la fresca, amb gent del poble o de la zona. I a l’hivern pensen organitzar excursions guiades a la muntanya i al voltant dels molins de la Riba.

Comentarios
Multimedia Diari