La Sala Trono barreja l’humor absurd i les emocions a la seva nova obra ‘Vaselina’

La producció s’estrenarà al setembre a la Sala Villarroel de Barcelona, on hi serà fins al 20 d’octubre. També es representarà a Reus, Tarragona, Valls, el Vendrell i Tortosa, ciutats que col·laboren en el projecte

17 julio 2019 07:20 | Actualizado a 17 julio 2019 17:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Sala Trono va presentar ahir dimarts 16 de juliol la nova producció, Vaselina, una obra de l’autor italià Gabriele Di Luca dirigida per Sergi Belbel. Aquesta, que s’estrenarà el dia 10 de setembre a la Sala Villarroel de Barcelona, comptarà amb el suport dels ajuntaments de Valls, Reus, Tarragona, el Vendrell i Tortosa. 

Vaselina és una obra contemporània que manté la línia teatral de la Sala Trono. Tal com va explicar ahir Joan Negrié, gestor i programador de la sala i actor de l’obra, el teatre contemporani posa sobre la taula arguments «que ocupen i preocupen els autors. És una crítica a fenòmens que vivim i suportem cada dia», des de la violència política, el poder de les religions i les sectes i la falsa bona fe fins a temes tan profunds com la instrumentalització del dolor. 

L’obra barreja l’humor absurd i les emocions més sinceres. Després de les funcions, hi haurà programats uns fòrums amb l’objectiu de reflexionar sobre les crítiques socials formulades durant l’obra de manera conjunta entre els actors i el públic.

Amb la traducció de Joan Negrié, Sergi Belbel serà l’encarregat de posar sobre els escenaris catalans els cinc personatges afectats per la vida desestructurada i caòtica de totes les ciutats del món actual. El director català té una llarga trajectòria escènica, ha dirigit obres de Benet i Jornet, Molière, Shakespeare i molts altres i també ha estat actor i guionista de pel·lícules i sèries de televisió.

Cinc actors s’encarreguen d’interpretar aquesta societat «ultra capitalista, competitiva i despietada» de Vaselina: Lluïsa Castell, Joan Negrié, Joan Miquel Reig, Artur Busquets i Karin Barbeta. 

Producció amb cinc ajuntaments

Per primera vegada, s’ha fet una coalició de cinc ajuntaments del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per donar suport a la producció teatral. Aquests han comprat una representació de la producció abans de veure-la i es duran a terme a les diferents ciutats entre finals d’octubre i principis de novembre, després de passar sis setmanes a la Sala Villarroel. Fa dos anys es va apostar per una producció del mateix tipus, l’obra Els Tres Aniversaris, que comptava amb la col·laboració de Reus, Valls i Tarragona. Per aquest motiu, celebren que dos ajuntaments més s’hagin sumat al projecte.

La Sala Trono acostuma a produir espectacles d’un màxim de dos o tres personatges i Vaselina era un projecte que no podia suportar sola. Per això, es va decidir a convidar els ajuntaments per fer de Tarragona una marca en l’àmbit teatral català. El seu programador va incidir en l’objectiu de la Trono, que és el de crear els nous públics per mantenir la cultura i el teatre a llarg termini. 

«Quan passes de Vilafranca, desapareix la il·luminació de l’autopista i sembla que anem amb un llumí. Al teatre passa una mica el mateix», criticava Rosa Mateu, membre de la comissió artística del Teatre Bartrina de Reus. 

A més de la sala barcelonina Villarroel, la companyia de Girona Bitò produccions s’encarregarà de la distribució de l’obra. Des de la Sala Trono, van lamentar que no hi participi Lleida, ja que hagués completat aquesta aliança territorial tan necessària a Catalunya en uns moments en què la producció és cada cop més cara.

Comentarios
Multimedia Diari