La Sínia reintrodueix el cranc autòcton a la capçalera del riu Gaià

Aquesta espècie es considera extinta a la conca del Gaià des de mitjans de la dècada dels anys 80 del segle passat

01 julio 2020 18:40 | Actualizado a 01 julio 2020 19:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Si fa poc dies comentàvem que al municipi de Querol hi havia conclòs el Pla de recuperació de la tortuga de rierol al riu Gaià, ara ens hem de referir que a primers del passat mes de juny s’ha dut a terme la primera avaluació sobre els resultats de l’alliberament del cranc de riu autòcton, Austropotamobius Pallipes, dut a terme al mateix riu, durant l’últim febrer. Fins al moment, aquesta espècie es considera extinta a la conca del Gaià des de mitjans de la dècada dels anys 80 del segle passat.

L’actuació respon al projecte realitzat entre tècnics de la Generalitat de Catalunya i l’Associació Mediambiental la Sínia i compta amb el suport i la col.laboració de l’Obra Social “la Caixa”. És una de les accions incloses en l’acord de custòdia fluvial amb l’Agència Catalana de l’Aigua.

Arran de les prospeccions visuals nocturnes s’ha pogut constatar l’èxit de l’alliberament de l’Austropotamobius Pallipes, nom científic del cranc europeu, estès en les regions centrals i septentrionals del continent, en franca regressió a la península ibèrica, i en la totalitat de les conques fluvials de Catalunya. En el cas concret de la vall del Gaià la pervivència del cranc autòcton s’havia extingit, i des de La Sínia apunten que el fet es relaciona amb la pèrdua i modificació de l’hàbitat fluvial i, especialment, a l’arribada de l’espècie exòtica invasora Procambarus clarkii (cranc de riu americà) que produeix altes taxes de mortalitat sobre el cranc d’aquí.

Els exemplars alliberats a la conca del Gaià provenen del Centre de conservació de flora i fauna, El Molí del Fort, de Farena (Alt Camp) on, entre altres projectes dirigits a la conservació del patrimoni natural, s’impulsa un viver de cranc de riu autòcton.

Previ a aquesta actuació a l’any 2018 La Sínia va endegar un programa d’avaluació de la potencialitat dels hàbitats per acollir nuclis poblacionals de cranc de riu autòcton en diversos torrents i rierols de la conca del Gaià. Aquesta avaluació verifica la idoneïtat de certs trams fluvials per a la reintroducció de l’espècie.

A partir d’aquí s’han escollit punts concrets de la capçalera del Gaià, a la comarca de la Conca de Barberà, concretament un afluent no desvelat, per a la reintroducció de l’espècie i preservar així l’establiment de nuclis poblacionals d’aquests crancs. El catàleg de fauna amenaçada de Catalunya situa el cranc de riu autòcton com a espècie en perill, en tant que la seva supervivència a curt termini és poc probable.

D’aquí la decidida aposta per intentar capgirar l’actual situació, amb la translocació a partir de poblacions naturals d’exemplars en trams fluvials òptims o el reforçament i seguiment poblacionals en aquells sectors on encara sigui present.

Comentarios
Multimedia Diari