La URV crea la primera base de dades de productes sense gluten

Permetrà valorar i planificar l’alimentació dels pacients celíacs

04 diciembre 2018 11:57 | Actualizado a 04 marzo 2019 20:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, IISPV i adscrits al CiberObn han elaborat la primera base de dades a l’Estat espanyol sobre la composició de productes sense gluten, que inclou 126 marques comercials i 2.247 aliments.

Anomenada Celiacbase, aquesta taula, elaborada sota la direcció de la investigadora Nancy Babio amb la col·laboració de les alumnes Maria de la Serra Besora, Núria Lladó i el catedràtic de Nutrició i Bromatologia Jordi Sales-Salvadó, permetrà als dietistes-nutricionistes valorar i planificar l’alimentació dels pacients que pateixen celiaquia. 

Celiacbase està organitzada en 14 grups d’aliments ordenats alfabèticament i 36 subgrups, segons la informació tècnica aportada per les diferents empreses i per la recollida a través de l’etiquetatge de l’envàs. Fins al moment únicament existien a Europa dues taules d’aquestes característiques que només incloïen un total de 63 productes.

La recerca va partir d’un estudi previ de la doctora Babio i del professor Jordi Sales i d’altres especialistes, en el qual es va observar que els pacients amb celiaquia consumien més quantitat de sucres i greixos saturats.

Fruit d’aquesta línia de treball es va veure la necessitat de recopilar la informació nutricional de tots els productes sense gluten comercialitzats a l’Estat espanyol i dur a terme la comparació del perfil nutricional dels productes sense gluten respecte als seus homòlegs amb gluten. 

La informació que s’inclou a la taula és la que contenen les etiquetes però sense aquesta eina, quan els professionals volen planificar i valorar el consum dels aliments als pacients celíacs, fan una aproximació amb les taules dels productes amb gluten, i no és del tot exacte.

La valoració nutricional de les persones que pateixen celiaquia o bé que consumeixen productes sense gluten es troba, doncs, limitada a causa de la falta de taules de composició que continguin aquesta informació nutricional. A la Unió Europea, Àustria i Itàlia han estat els primers i únics països que han desenvolupat una base de dades de productes sense gluten, però amb una limitada quantitat de productes inclosos que no superen els 65 productes.

Comentarios
Multimedia Diari