La URV crea un programa que detecta el risc de retinopatia diabètica

Els investigadors calculen un estalvi de 15,4 milions d'euros en el sector sanitari del Baix Camp-Priorat

18 octubre 2018 17:01 | Actualizado a 24 octubre 2018 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Universitat Rovira i Virgili (URV) i metges de l'Institut Català de la Salut han desenvolupat un sistema informàtic que ajudarà els metges de primària a determinar el risc de desenvolupar retinopatia diabètica. Segons informa la URV, el programa "Retiprogram" aconsellarà quan cal fer la prova del fons d'ull, amb la qual cosa s'evitaran proves innecessàries i es reduirà la despesa sanitària.

Els investigadors calculen un estalvi de 15,4 milions d'euros en el sector sanitari del Baix Camp-Priorat, on hi ha 17.792 pacients diabètics, ja que el seu programa permetrà reduir el cost econòmic per pacient cribratge de 1.348 a 482 euros. El doctor Pere Romero, cap de servei d'oftalmologia de l'Hospital Sant Joan de Reus i investigador de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), assenyala que detectar i fer el seguiment adequat de les lesions a l'ull "és molt important".

"Retiprogram" és el fruit de sis anys de treball i d'analitzar les dades de milers de pacients, que permet als professionals de la salut prendre decisions i determinar el risc personalitzat de desenvolupar retinopatia diabètica. "A través de les tècniques de l'anàlisi intel·ligent de dades, hem relacionat els valors de cada pacient amb el fet que tinguin o no retinopatia", ha explicat l'investigador Antonio Moreno.

El programa és com una calculadora de factor de risc mitjançant els paràmetres que més influeixen en la retinopatia -temps que fa que el pacient té diabetis o control de la hipertensió, entre d'altres- a través de tècniques d'intel·ligència artificial. Així, la calculadora aconsella un marge de temps per a la visita següent, que pot anar des dels sis mesos fins als tres anys i s'atén abans els pacients amb més risc, ja que el 62% són casos sense risc

Comentarios
Multimedia Diari