La URV desenvolupa una APP per millorar la qualitat de vida de joves amb fibromiàlgia o dolor crònic

Es busquen voluntaris d'entre 14 i 24 anys per participar en un assaig clínic a través del telèfon mòbil

19 mayo 2017 23:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El grup de recerca ALGOS de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha desenvolupat Fibroline, una aplicació pionera per a mòbils que funciona com a tractament per a adolescents i joves que pateixen fibromiàlgia o dolor crònic amb l'objectiu de millorar la seva qualitat de vida. Per tal de conèixer la seva eficàcia, el grup impulsa un assaig clínic pel qual necessita voluntaris d'entre 14 i 24 anys que tinguin diagnosticada la patologia. L'aplicació realitza un seguiment del pacient per tal d'anar seguint la intensitat del dolor o el seu estat d'ànim, sota la tutela d'un clínic. També ofereix recursos sobre la patologia, tècniques de relaxació, d'exercici físic o recordatoris per controlar la medicació.

 

La creació d'aquesta aplicació per a adolescents i joves amb fibromiàlgia o dolor crònic pretén cobrir les necessitats d'un col·lectiu que, sovint, no està ben diagnosticat o prou ben atès. "La fibromiàlgia en adults és coneguda i està ben atesa, però en el cas dels adolescents i joves això no és així. Sovint el dolor en aquestes edats és menystingut i no se'n fa prou cas", ha apuntat el director del grup de recerca, Jordi Miró. De fet, alguns estudis apunten que la prevalença del dolor crònic entre aquests col·lectius ronda el 30%, mentre que la de la fibromiàlgia podria oscil·lar entre un 4 i un 6%.

 

Fibroline es planteja com un "complement" de l'atenció mèdica, ja que malgrat que no és presencial, un clínic o investigador realitzarà un seguiment permanent del pacient a través de l'ordinador. L'objectiu del sistema és poder millorar la qualitat de vida dels pacients i, també, la dels seus familiars. Després de diversos anys de treball i d'haver testat la viabilitat de l'aplicació, el grup impulsa ara un assaig clínic per a persones diagnosticades de dolor crònic o fibromiàlgia. L'estudi tindrà una durada d'unes nou setmanes i busca una trentena de persones voluntàries d'entre 14 i 24 anys d'arreu de l'Estat.

 

L'aplicació de moment només està disponible per al sistema operatiu iOS d'Apple -més endavant es preveu adaptar-la a Android- i ofereix un ampli ventall de recursos als pacients. D'una banda, proporciona material audiovisual i textos amb contingut informatiu sobre la patologia i, de l'altra, proposa tècniques de relaxació i d'exercicis, recordatoris de medicació, així com la possibilitat que el participant manifesti quin és el grau de dolor que sent, quin és el seu estat d'ànim o com ha dormit. "Volem que la persona vegi quina està sent la seva evolució i que aprengui a relacionar que, allò que està fent, realment l'ajuda a sentir-se millor", ha apuntat la investigadora Rocío de la Vega, coordinadora del projecte.

 

Un cop s'avaluï l'eficàcia de Fibroline, el sistema es podria estendre a tots els pacients de fibromiàlgia i, també, emprar-lo per al tractament d'altres patologies, segons ha explicat l'enginyer informàtic encarregat de desenvolupar l'aplicatiu, Roman Roset. El grup ALGOS treballa des de l'any 2009 en aquesta línia de recerca i, de fet, l'aplicació Fibroline ja ha rebut el Premi Jove Talent Impulsa 2014 de la Fundació Príncep de Girona.

Comentarios
Multimedia Diari