La Unió de Pagesos demana que la nova canonada respecti els cultius

La construcció de nova captació mancomunada afectarà una franja de 15 metres, el que es considera 'injustificat'

19 mayo 2017 22:19 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unió de Pagesos ha reclamat que la nova canonada del Priorat respecti l’espai agrari i també els marges de pedra seca característics a la zona. Segons el sindicat, l’administració pública «ha abusat del procediment d’urgència en l’expropiació forçosa».

El projecte en qüestió és la construcció de nova captació mancomunada i conduccions d’aigua associades per l’abastament de Falset, Marçà i Bellmunt del Priorat que afecta als termes de Masroig, els Guiamets, Marçà, Falset i Bellmunt del Priorat.

La canonada que s’ha d’instal·lar té uns 20 centímetres de diàmetre i la major part transcorre per camins. Tot i això, la franja afectada és de 15 metres, una mesura que des de la Unió de Pagesos es considera «injustificada». «Actualment, hi ha maquinària més petita per fer la instal·lació sense usar més ample que el dels propis camins, amb molta menys afectació i cost econòmic», s’assenyala.

El sindicat recorda que els pagesos afectats per l’obra es van negar a signar les actes d’ocupació el passat mes de febrer, perquè consideraven que no es podia aplicar el procediment d’urgència quan les actes prèvies van aixecar-se el juliol del 2013.

L’administració ha comunicat recentment als afectats la consignació dels dipòsits i perjudicis que els pagesos afectats no voler cobrar el dia de les actes d’ocupació, cosa que permetria a l’empresa constructora i a Acumed (societat estatal Aguas de las Cuencas Mediterráneas SA del Ministeri d’Agricultura) ocupar les finques en 15 dies.

Aquest fet, Unió de Pagesos el qualifica d’«abús de l’aplicació del procediment d’urgència», ja que, segons afirmen, no s’ha respectat el termini legal de 15 dies que estableix la llei per a ocupar les finques, sense que a data d’avui s’hagi iniciat l’obra. De fet, la Llei d’Expropiació Forçosa estableix que un cop efectuat el dipòsit, l’Administració ha de procedir a l’ocupació immediata del bé, «cosa que ha de fer en el termini màxim de 15 dies.

D’altra banda, el sindicat destaca que la Unió de Pagesos el que denuncia és «l’abús del procediment», però que no qüestiona la necessitat de l’execució de l’obra, inclòs dins del Pla de Restauració Territorial per millorar els abastaments d’aigua arran la descontaminació del pantà de Flix.

Es recorda, a més a més, que la zona compta amb unes provisions d’aigua «força deficitàries» i que no s’ha fet cap prospecció per avaluar el cabal del punt de captació d’on s’ha de proveir la canonada.

Comentarios
Multimedia Diari