La Vella Quaresma arriba amb aigua a Valls

El funeral del Rei Carnestoltes. Valls va acomiadar ahir, a la plaça del Blat, una època de disbauxa i gresca i va donar pas a un temps de sobrietat

07 marzo 2019 08:57 | Actualizado a 07 marzo 2019 08:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Vella Quaresma de Valls no va poder ballar ahir les 49 voltes a la plaça del Blat a causa de la pluja. Fa 31 anys que la capital de l’Alt Camp celebra aquesta tradició i acomiada un temps de gresca i disbauxa i dóna pas a l’època de sobrietat. Ahir, a les vuit del vespre, la Geganta de la Vella Quaresma va començar la seva baixada des de la plaça de la Sardana.

En arribar a la plaça de Sant Roc va recollir el seguici mortuori de Sa Majestat el Rei Carnestoltes i van baixar plegats fins a la plaça del Blat. Malgrat la pluja, desenes de vallencs, tant grans com petits que portaven paraigües, van acompanyar la comitiva.

A un quart de nou, a la plaça del Blat es va fer la lectura del testament del Rei Carnestoltes, en un to satíric i burlesc. Les vídues vestides de negre, plorant, acomiadaven el Rei Carnestoltes. 

Tot seguit es va cremar el seu fèretre i a poc a poc va desaparèixer. La Geganta de la Vella Quaresma no va poder fer les tradicionals 49 voltes a la plaça del Blat. Ho fa per representar les set setmanes que queden fins a finalitzar la Setmana Santa. En aquell moment va començar a ploure més i, a més, el terra estava mullat. Per això des de l’organització van decidir cancel·lar-ho i portar la Vella Quaresma cap al vestíbul de l’ajuntament. 

Alguns vallencs portaven paraigua i altres s’aixoplugaven al Bruc, però tots feien fotografies amb el mòbil per immortalitzar el moment.  La geganta de la Vella Quaresma és un element nou, però basat en una tradició antiga que estava perduda en l’oblit. Per les festes de Carnaval de 1988, concretament el dimecres de Cendra, la geganta va sortir per primera vegada al carrer després de l’enterrament del Rei Carnestoltes, acompanyada per un nombrós grup de timbalers.

La Vella Quaresma representa una vella geperuda, que té set cames i que porta un gran cistellàs amb una col i set arengades penjades, a més d’un bacallà a la mà. La seva funció és tancar el període de gresca del Carnaval, en una època en què aquesta festa té molta força popular. 

Fins al Divendres Sant la geganta de la Vella Quaresma romandrà al vestíbul de l’ajuntament de Valls i cada setmana una escola diferent li arrencarà una arengada del cistell.
 

Comentarios
Multimedia Diari