La Colla Vella dels Xiquets de Valls s’exhibeix a Santa Úrsula i completa la seva millor actuació

La Colla Joves tira d’orgull i carrega el 2de8 sense folre en una diada complicada per als vermells i que ha començat després d'un emotiu acte en suport a Jordi Cuixart i Jordi Sanchez

22 octubre 2017 11:31 | Actualizado a 22 octubre 2017 15:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest migdia s'ha pogut comprovar –un any més- perquè Santa Úrsula és la cita de les cites del calendari casteller. Els Xiquets de Valls han delectat al públic de la Plaça del Blat amb una demostració de coratge, valentia i sobretot esforç, on tot i les caigudes, s'han pogut veure cinc estructures de gamma extra, de les quals tres han estat castells sense folre i una d’elles, de deu pisos.

Cara i creu amb el 2de8sf

Quan mancava un quart d’hora per a la una del migdia, l’atzar ha volgut que fos la Colla Vella dels Xiquets de Valls l’encarregada d’obrir la Diada de Santa Úrsula 2017. L’estratègia sempre és un element important a l’hora d’encarar aquesta cita per ambdues formacions, i els rosats ho han tingut clar: sortir de 2de8 sense folre. La “bèstia indomable” s'ha mostrat calmada, però a mesura que anava guanyant alçada ha començat a exhibir al tronc rosat. Tot i això, la Vella ha controlat una estructura que ha tingut corda suficient per a que els del Portal Nou li poguessin fer novament l’aleta dos anys després. El castell no ha tingut més gas per a poder-li controlar les indeturables fuetades, provocant que cedís. Tot i l’envergadura de la fita assolida, les cares a les files de la Vella eren més aviat llargues.

Era el torn per una Colla Joves Xiquets de Valls que també tenia clara la seva aposta de sortida, també el 2de8 sense folre, un castell que enguany havien descarregat en les dues ocasions que se l’havien plantejat fins aleshores. A diferència dels precedents, el dos vermell ha exigit massa aviat als castellers de la Joves. No obstant, el coratge dels components del tronc feien preveure que almenys el podrien carregar, però la bèstia aquesta vegada ha traït a la Joves mil·lèsimes de segon abans de poder carregar-lo. La confusió ha regnat a la Plaça del Blat, però la Colla ha estat taxativa: intent de 2de8sf. Aleshores, els de Francesc Ramon han optat per asserenar els ànims, i han descarregat a la repetició un 3de9 amb folre un pel lent i treballat.

La Vella carrega el 4de10fm

L’atenció es tornava a centrar al cantó dret de la Plaça del Blat. La Colla Vella intentaria el 4de10 amb folre i manilles, una estructura que quinze dies enrere l’havien descarregat a la Plaça del Mercadal de Reus. El muntatge del colossal peu del castell ha portat de corcoll als de la camisa rosada, ja que han hagut de desmuntar-ne el peu en dues ocasions, una d’elles amb els quints a lloc. A la tercera anava a la vençuda, i el gegant de 10 començava a prendre forma. A diferència de la temptativa a Reus, el castell ha anat perdent la mida, però la valentia i l’esforç dels membres del tronc rosat han permès controlar-lo fins a la carregada. Instants després, el 4de10 perdria gas fins a acabar cedint.

El 3de9fp dona l’esquena a la Joves

Després d’ensopegar amb el 2de8sf i rebaixar pretensions amb el 3de9f, la Joves tornava a prémer l’accelerador, amb una carta inèdita, el 3de9 amb folre i pilar. El castell s'ha mostrat bellugadís, però una forta fuetada a l’alçada de quarts ha fet que l’haguessin de desmuntar per precaució quan el pis de dosos estava a lloc. La Joves no es volia rendir, i a la repetició han tornat a alçar-lo. Tot i arribar un pèl més lluny que en la primera temptativa, problemes similars han fet que els vermells perdessin ronda a l’haver de desmuntar-lo novament.

Tercera ronda amb castells nets

La Colla Vella ha culminat les rondes de castells d’aquesta Santa Úrsula al 100%, i la carta escollida era la del 4de9 sense folre. Després d’un parell de peus desmuntats, la Vella ha ofert tota una exhibició de com controlar les mides del castell total, descarregant-lo per tercera vegada consecutiva a Santa Úrsula, i el segon que completen aquest 2017. La Colla Joves ha tornat a l’atac a per el 2de8 sense folre, i a diferència de la primera ronda, ha aconseguit aconseguir carregar-lo. L’esforç i el cansanci acumulat a les espatlles del tronc vermell  que lhan fet que ’imperdonable bèstia sense folre cedís.

Una de freda i una de calenta

La Colla Vella dels Xiquets de Valls el que acabha culminat el que acabaria sent la millor actuació amb un fantàstic pilar de vuit amb folre i manilles, mentre que la Joves ha pagat car l’esforç físic i les llenyes, quedant-se a un pas de carregar l’espadat de vuit amb folre i manilles.

Inici de diada reivindicatiu

Els castells no han estat aliens a la situació política que es viu a Catalunya, i just abans de l’inici de la primera ronda l’alcalde de la ciutat, Albert Batet, acompanyat pels consellers de Presidència i de Justícia del Govern català, Jordi Turull i Carles Mundó i dels caps de colla de les dues formacions, Albert Martínez i Francesc Ramon, han llegit un manifest mostrant “la repulsa més enèrgica a l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart”.

 

 

 

Comentarios
Multimedia Diari