La Verge de les Neus torna a presidir la plaça del Centenari

L’escultura ha estat recuperada després de la destrossa per l’accident, d’ara farà dos anys

17 enero 2021 20:00 | Actualizado a 18 enero 2021 06:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Avui hem posat fi a la sensació de buidor que sentíem molts dels vilatans, després de gairebé dos anys sense la imatge de la Verge de les Neus, al monument de la plaça del Centenari». Amb aquestes paraules l’alcaldessa de la Nou de Gaià, Josepa Figueras, es dirigia ahir diumenge al matí a la cinquantena de veïns aplegats a l’esmentat espai públic, que no es van voler perdre l’acte d’entronització de l’escultura de pedra de la Verge de les Neus, copatrona de la població, un cop restaurada després que fa dos anys caigués esmicolada per l’accident causat per la falsa maniobra d’un vehicle.

Barana de ferro

Es tracta d’un incident que no es vol tornar a repetir, i per aquest motiu hi ha col·locat una barana de ferro que protegeix la trona enjardinada on s’assenta la peana que corona la Mare de Déu de les Neus, «amb la doble funció de suport en caminar de les persones que encaren la pujada del Castell, que és la seu de l’Ajuntament», explicava Ana Coll, la regidora de Cultura de l’Ajuntament del municipi del Tarragonès.

L’ofrena floral va donar inici al breu i senzill acte de la benedicció de la recuperada imatge, beneïda pel rector, Joan M Ferrer, el qual va glossar l’origen de la devoció a la Verge de les Neus, en l’àmbit universal. Però en el cas de la Nou de Gaià, la devoció mariana sota aquesta advocació rau en el vot de poble fet pels avantpassats, que és remunta a l’any 1816, quan va ser invocada per la pagesia com a protectora contra les pedregades que feien estralls a la vinya. De llavors ençà, la festa és celebrada el dies cinc d’agost de cada any.

Com va remarcar ahir l’alcaldessa en el seu parlament, a l’hora de parlar de creences «cal tenir present la Verge de les Neus, per tal que la seva ajuda s’estengui a la necessitat de superar la dissort de la pandèmia que ens afecta en l’actualitat». A continuació es va cantar alguna de les estrofes dels Goigs de la Mare de Déu de les Neus, amb acompanyament del músic i veí de la Nou, Ricardo Alba, al violoncel.

Restitució de 300 bocins

L’estàtua de la Verge de les Neus ha patit diverses vicissituds al llarg dels anys. Amb motiu del centenari del vot de poble,–d’aquí el nom de la plaça pública–, l’any 1916 l’Ajuntament va decidir commemorar l’efemèride amb un monument modernista coronat per la figura de la Verge de les Neus. El conjunt escultòric va ser destruït l’estiu del 1936 per uns revolucionaris a l’inici de la Guerra Civil, i fou l’any 1966 que s’entronitzà una nova imatge, obra de l’escultor tarragoní Eustaqui Vallès.

L’accident del març de 2019 va destrossar l’escultura de Vallès i l’Ajuntament va decidir recuperar-la «ajuntant el trencaclosques, per respectar el llegat dels qui la van costejar», va remarcar l’alcaldesa Josepa Figueras. Segons va afirmar la restauradora de la imatge, Beatriz de Colmenares, «ben bé podríem parlar de tres-cents bocins», que ajuntats donen com a resultat una restitució on gairebé són imperceptibles «les ferides», pel goig i gaudi d’aquest element històric i identitari del poble, tan volgut pels nouencs i nouenques des de fa dos anys.

Comentarios
Multimedia Diari