Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La baixada més ‘cuqui’

Milers de persones van reunir-se al Pla de la Seu per veure com baixava la Cucafera, un acte que va tenir com a protagonistes Aleix Vilanova i Judit Bernal, que van protagonitzar els papers de cavaller i princesa

Núria Riu

Whatsapp
La Cucafera inicia la seva baixada per les escales de la Catedral enmig d’una gran expectació. Foto: Pere Ferré

La Cucafera inicia la seva baixada per les escales de la Catedral enmig d’una gran expectació. Foto: Pere Ferré

La nit teclera va tenir ahir una clara protagonista: la Cucafera, que va aplegar milers de persones que no van voler-se perdre la baixada més ‘cuqui’ per les escales de la catedral. Prèviament, als jardins de la Casa de la Festa, s’havia portat a terme la captura d’aquest element del seguici, una de les novetats d’enguany d’una entitat que cada vegada més va reforçant el seu paper dins de les festes, i no para d’introduir novetats, malgrat que només fa cinc anys des de la primera baixada.

Aquesta primera part se la van perdre bona part de les persones que impacientment esperaven a les escales de la catedral. Molts d’aquests feia estona que havien arribat per reservar-se un bon lloc. «Se’ns estan col·locant davant. Malament. No anem bé», protestava un pare quan va veure que amb l’obertura del cordó de protecció alguns dels que havien arribat a l’últim moment intentaven fer-se un lloc a primera fila.

Faltaven pocs minuts per les 21.30 quan apareixia en escena l’speaker, que demanava un voluntari entre el públic per sacrificar-se per Tarragona i alimentar a la Cucafera. Però aquest anava preparat, i davant dels escassos voluntaris que van presentar-se, va tirar de la tecnologia. I una aplicació mòbil l’informava que entre el públic es trobava la Berta Font, tarragonina, a qui agrada el patinatge, l’Amparito Roca i ahir feia set anys. I, davant de la seva sorpresa, i després d’assegurar davant de tots els assistents que no tenia cap tipus d’intenció de ser el sopar de la Cucafera, tota la plaça va entonar-li el «moltes felicitats». «Si de cara a l’any que ve algú vol fer una sorpresa, que es posi en contacte amb nosaltres», s’acomiadava l’Adrià, mentre feia entrega d’una samarreta de l’entitat a l’afortunada. 

I, sense més preàmbuls, començava el moment més esperat de la festa. Aquell en el que aquest energumen de 270 quilos, que es mou gràcies a set persones, començava la seva aparició pel Pla de la Seu i iniciava la seva baixada. Damunt les seves espatlles la Judit Bernal, mentre era tibada per una corda per l’Aleix Vilanova, enguany els dos protagonistes de la festa encarnant els papers de princesa i cavaller després de ser seleccionats en un rigorós càsting.

Amb la boca ben tancada amb una senyera, l’element del seguici més temut pels més petits, baixava pausadament fins a la plaça de les Cols, on el cavaller va fer-ne entrega a la princesa. I, sense més dilació, aquesta s’enfilava dalt de la font i seguia recitant un vers on li demanava que «siguis bona i no et mengis el personal».

Aleix Vilanova i Judit Bernal van ser els protagonistes de la nit. Foto: Pere Ferré

Un cop alliberada i quan ja podia obrir la boca, la Cucafera aprofitava per veure aigua mentre començaven a sonar les primeres notes d’Amparito Roca, un himne per als tarragonins que va fer aixecar tothom dempeus, mentre la terrible Cucafera començava a moure’s i ja feia de les seves, intentant abastar el que podia amb la seva bocassa ja lliure. Tindria dificultats per seguir el seu trajecte. El carrer Major estava ple de gom a gom. Tanmateix, no hi havia cap imprudent que no s’apartés mentre aquesta s’obria pas direcció la plaça dels Carros on el barri del Port ja tenia preparada la segona edició de la Cucafesta.

Temas

Comentarios

Lea También