La caldera de biomassa ja escalfa cinc edificis municipals d'Alcover

La nova instal·lació permet un estalvi a l’Ajuntament de 24.000 euros l’any, evita l’emissió de 106 tones de CO2 anualment i contribuirà a mantenir nets els boscos de pi blanc de la zona

20 diciembre 2020 11:59 | Actualizado a 20 diciembre 2020 12:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un estalvi econòmic per a l’Ajuntament i una reducció de les emissions a l’atmosfera de gasos d’efecte hivernacle. Són dues de les avantatges que té la nova caldera de biomassa d’Alcover, que ahir es va posar oficialment en funcionament, tot i que ja estava en servei des de fa unes tres setmanes. Durant el matí es va fer una jornada de divulgació on els veïns, en petits grups, anaven fent un circuït i rebent les explicacions de l’equip tècnic que ha portat el projecte. El recorregut començava precisament a la façana, on s’ha pintat un dibuix, que serveix d’element de sensibilització mediambiental.

Explica el sistema: una caldera escalfa l’aigua –cremant estella¬, procedent del pi blanc, l’arbre habitual de la zona i que no té sortida per fusta– i aquesta es distribueix pels cinc edificis municipals amb els quals està connectat: el pavelló d’esports, els dos de l’Escola Mare de Déu del Remei, la pista esportiva coberta, la piscina coberta i el pavelló municipal. I l’aigua ja freda torna a la caldera que reiniciar el circuït.

«Abans, amb la caldera de gasoil es necessitaven 1.000 kW de potència, ara només 350», diu la guia. Es fa servir un combustible que no contamina, sinó que forma part de l’anomenat cicle del carboni. La Unió Europea, si l’estella ve de prop, no computa com a emissions a l’atmosfera i dona bonificacions. 

Recàrrecada cada mes

El següent pas del recorregut és la sitja, on cada tres setmanes o un mes un camió descarrega l’estella. Ara per ara aquesta prové de la zona de Vila-rodona. Però l’objectiu és que sigui de més a prop. En aquest sentit, s’està redactant el Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal Conjunt, que ha de permetre gestionar sosteniblement les forests per tal de protegir-les dels incendis i alhora poder valoritzar subproductes com la biomassa per aprofitament energètic. 

D’aquesta manera, el producte s’obtindria d’un àrea de 3.500 hectàrees de bosc dels termes municipals d’Alcover, Mont-ral, Vilaplana i Arbolí. Aquest document estarà redactat el març, moment que es podrà extreure l’estella d’aquest indret. 

Amb aquest pla, la neteja dels boscos surt rendible als seus propietaris, la qual cosa beneficia també en cas que es declari un incendi forestal. D’aquesta manera, les flames no avancen tan ràpidament.

Aquesta caldera contamina menys que una llar de foc. El fum que surt per la xemeneia és imperceptible perquè hi ha una combustió completa. Només es detecta el fum en el moment d’arrancar i parar. I tampoc hi ha contaminació sonora. Aquest sistema comportarà una reducció d’emissions a l’atmosfera de 106 tones de CO2 l’any.

Els càlculs apunten que un Ajuntament com el d’Alcover s’estalviarà uns 24.000 euros l’any. Si no hi hagués subvencions, l’amortització es faria amb uns 12-15 anys. però amb les ajudes –els fons Feder de la Unió Europea aporten el 50% i la Diputació un 25– el termini es redueix a uns tres-quatre anys. Precisament ahir, la presidenta de l’ens provincial, Noemí Llauradó, va visitar les instal·lacions.

L’alcalde, Robert Figueras, es mostrava molt satisfet en veure culminat aquest projecte. Recordava que l’any 2008 ja volien construir al caldera per donar calefacció no solament a les instal·lacions d’ara sinó també a l’institut, el CAP, el Centre de Dia, la Llar de Jubilats i l’Escola de Música. La Generalitat havia aprovat la subvenció dins el PUOIS, però el 2015 se’n va desdir en no tenir diners. I amb aquesta iniciativa de la Diputació hi van veure una sortida. Ara l’objectiu és estendre el sistema a altres edificis públics.

Comentarios
Multimedia Diari