La calçotada, una tradició gastronòmica centenària a Valls

Els restauradors introdueixen cada vegada més propostes creatives elaborades a partir d’aquesta ceba dolça

24 enero 2020 10:30 | Actualizado a 27 enero 2020 11:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A la capital de l’Alt Camp reivindiquen l’«autèntica calçotada» amb la carn, la salsa, els calçots, el vi i la taronja. De fet, és un pretext per celebrar una reunió familiar o d’amics a l’aire lliure i gaudir de l’entorn.

Aquesta tradició gastronòmica centenària té com a protagonistes els calçots, que es disposen a les graelles, amb el foc ben organitzat i ben viu, i es mengen amb una típica salsa elaborada amb ametlles, avellanes, tomàquets escalivats, nyores, alls, oli, vinagre, julivert i sal.

Es pela el calçot, es barreja amb la salsa i s’aixeca enlaire, tal com mana la tradició, per introduir-lo a la boca i assaborir-lo. Seguidament, amb les brases, coem la carn, la llonganissa i, al gust de cada comensal, la botifarra negra, les carxofes... tot plegat acompanyat d’un bon vi de la Cooperativa Agrícola de Valls i dels cellers de la DO Tarragona.

Cada vegada s’aprecia més la gastronomia elaborada a base de productes naturals, de proximitat, km 0, productes de qualitat, i el calçot s’ha fet espai a la cuina de molts restaurants que segueixen aquesta filosofia.

Propostes creatives

Els restauradors introdueixen cada vegada més propostes creatives elaborades a partir d’aquesta ceba dolça: truita de calçots, calçots amb beixamel, bacallà amb calçots, conill farcit de calçots amb llonganissa i rovellons, timbal de brandada de bacallà amb calçots i espinacs, amanida de calçot amb carxofa,entre altres. Les combinacions d’aquest producte són infinites.

A més de la calçotada i de la Cuina del Calçot, la gastronomia de Valls presenta altres productes de qualitat: l’oli d’oliva amb denominació d’origen Siurana, els vins amb DO Tarragona, els productes de l’horta, els embotits i la típica llonganissa de Valls, els fruïts secs amb l’avellana com a reina, i la tradició dels seus famosos anisats i licors són alguns dels productes gastronòmics més destacats de la capital de l’Alt Camp.

Comentarios
Multimedia Diari