La central de biomassa d'Alcover estarà en funcionament el 2020

El municipi s’estalviarà 25.000 euros per sumar-se a la primera xarxa de calor feta amb biomassa forestal a la demarcació de Tarragona. Ahir es va presentar el projecte als veïns

09 marzo 2019 11:16 | Actualizado a 11 marzo 2019 20:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La central de biomassa es començarà a construir enguany i es posarà en funcionament el 2020. El projecte està redactat i ara s’espera que es liciti l’obra. El cost de la inversió s’enfila a 353.083,32 euros i el consistori es farà càrrec de 106.225 euros i està impulsat per l’Ajuntament i la Diputació.

De fet el municipi s’estalviarà uns 25.000 euros anuals per sumar-se al projecte de la primera xarxa de calor de proximitat feta amb biomassa forestal a la demarcació de Tarragona. Això suposarà un estalvi de gairebé el 70% del cost del combustible fòssil que utilitza per abastir d’aigua calenta els cinc equipaments públics (la piscina, els dos pavellons i els dos edificis de l’escola). 

A la vegada, també es reduirà en 106 tones l’any l’emissió de CO2. De fet, el projecte, encapçalat per la Diputació de Tarragona, té un pressupost d’uns 2,2 milions d’euros i inclou les poblacions de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Montmell, la Sénia, Rasquera, Tivissa, la Fatarella, Gandesa i Horta de Sant Joan. 

Ahir a la tarda es va presentar el projecte a la sala d’actes de l’Ajuntament d’Alcover. Desenes de veïns del municipi van assistir a l’acte per informar-se i conèixer la futura central de biomassa. Per fer realitat el projecte, es construirà un dipòsit, una sitja i una caldera, on es cremarà la llenya, que s’instal·laran en una de les entrades del pavelló municipal per tal d’aprofitar la seva inclinació. L’alcalde d’Alcover, Robert Figueras va assegurar que «estarà oberta tot l’any menys a l’agost -quan la piscina estarà tancada».

A través de l’ús de la biomassa forestal com a recurs energètic, es contribueix a mitigar el canvi climàtic, en aquest cas pel que fa a la reducció d’emissions. La utilització d’estella permet computar un balanç neutre d’emissions de CO2 per la seva condició d’energia renovable. Alhora, es valoritza un subproducte com l’estella, resultant de la gestió forestal sostenible, del tot necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça dels incendis forestals. Aquest fet implica afavorir la dinamització del sector forestal i contribueix a l’impuls de l’economia circular dels territoris. Així mateix, l’execució del projecte suposarà un estalvi econòmic important als municipis pel que representa a la despesa de combustible. 

En aquest sentit, la posada en funcionament de les instal·lacions en aquests primers nou municipis produirà un estalvi en la seva factura energètica de climatització d’equipaments públics d’uns 170.000 €/any, la qual cosa representa estalviar un 77% de mitjana utilitzant estella com a combustible, en comptes de les energies fòssils actuals, com el gasoil, el gas o l’electricitat.

Comentarios
Multimedia Diari