La circulació de trens entre l’Espluga i Lleida es restablirà el proper dimarts

El temporal d’octubre va afectar un tram de 415 quilòmetres de via. La reparació ha acabat un mes abans del previst

07 abril 2020 18:40 | Actualizado a 07 abril 2020 19:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Adif restablirà el proper dimarts la circulació ferroviària de la línia d’ample convencional Lleida-Valls/Tarragona-Barcelona una vegada enllestides les diferents actuacions que ha executat per a la reposició de les infraestructures i instal·lacions que es van veure greument afectades pels efectes del temporal DANA dels dies 22 i 23 de l’octubre passat. Adif ha destinat 28,3 milions d’euros a aquestes obres amb l’objectiu de poder normalitzar en el menor temps possible el trànsit ferroviari en aquesta línia. D’aquesta manera, la circulació quedarà restablerta un mes abans del previst inicialment per l’ens gestor. Cal recordar que Renfe ofereix el servei en autobús en el trajecte entre Lleida i l’Espluga de Francolí, i viceversa.

Unes 180 persones, entre tècnics de les diferents àrees d’Adif i operaris de les empreses contractades, han estat treballant de manera simultània en els diferents punts afectats de la línia fent servir més d’una vuitantena de màquines (retroexcavadores, extravials, buldòzers, motoanivelladores, camions d’obra i dúmpers, a més de maquinària específica per al muntatge de via i instal·lacions, entre altres). D’aquesta manera, es podran restablir les connexions ferroviàries per als viatgers entre Lleida i Barcelona per Valls i Tarragona a través de les línies R13 i R14 de Rodalies i per als trànsits de mercaderies.

El temporal d’octubre va afectar el tram de 41,5 quilòmetres comprès entre les estacions de Puigverd-Artesa i l’Espluga de Francolí, provocant la desaparició total de la plataforma en diversos punts, afectacions a obres de drenatge, arrossegaments de balast i via, caiguda de pals de catenària, trencament de cables de senyalització i telecomunicacions, a més de la desaparició de senyals i altres equips, entre altres destrosses que van afectar tots els sistemes ferroviaris. Adif va detectar 70 incidències a la línia, de les quals 15 van ser catalogades amb nivell de danys alt o molt alt.

Un dels principals objectius d’Adif durant els treballs per a la restitució de la via ha estat la millora de la capacitat de les obres de drenatge transversal, amb la construcció de noves estructures capaces de desaiguar cabals per a avingudes excepcionals amb un període de retorn de 500 anys, molt per sobre de la capacitat del drenatge original de la línia. L’objectiu ha estat reduir de manera considerable la probabilitat que la plataforma sofreixi danys de gravetat en cas d’episodis similars.

Obres de drenatge

Per a això, l’ens gestor d’infraestructures ferroviàries han executat un total de 14 noves obres de drenatge transversal. Així mateix, s’ha procedit l’aixecament de la via i de la catenària en un tram de 2,6 quilòmetres i s’han reposat en total 5.200 metres de carril, 22.000 metres de fil de contacte de la catenària, 45 pals del sistema d’electrificació, 4.334 travesses i 11.950 m3 de balast.

Pel que fa a el sistema de senyalització i comunicacions, s’han instal·lat 3.925 metres de cable de 2.200 volts, 16.000 de fibra òptica i 6.300 de canaletes.

A més, s’han dut a terme les operacions tècniques necessàries en la via (anivellament, perfilat i alineació) mitjançant maquinària especialitzada per garantir els correctes paràmetres geomètrics de la via i s’han realitzat circulacions de prova prèvies a la seva posada en servei.

Comentarios
Multimedia Diari