La cooperativa de telecomunicacions Punt d’Accés obre botiga a Valls

L'ubicació de la botiga és un local de la Plaça del Pati que ha estat rehabilitat i adaptat conservant els elements arquitectònics amb valor històric

22 diciembre 2020 09:39 | Actualizado a 24 febrero 2021 13:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte cooperatiu de Punt d’Accés ha aixecat la persiana en un antic local de la plaça del Pati, on abans hi havia hagut Calçats Jové. Ho ha fet amb la presència de l’alcaldessa de Valls, la Sra. Dolors Ferré i de les regidores d’empresa i ocupació, la Sra. Rosa Rovira i de transparència, Oficina d’Atenció al Ciutadà i tecnologia de la informació, la Sra. Núria Gavarró.

La cooperativa ha rehabilitat el local per adaptar-lo a les seves necessitats, però ho ha fet posant en valor el seu caràcter històric i fent homenatge als anteriors negocis ubicats al mateix lloc. La direcció de l’obra ha anat a càrrec de la cooperativa Eixam Arquitectures que, amb la participació de les mateixes sòcies de Punt d’Accés, han dissenyat el canvi d’imatge de l’espai.

El local ha conservat alguns elements històrics per tal de fer homenatge als anteriors negocis. És per això que a la plaça del Pati número 2 s’han conservat algunes rajoles del mosaic hidràulic que hi havia hagut anteriorment així com unes pintures datades de principis del segle XIX. La rehabilitació del local s’ha fet conservant el caràcter històric i prioritzant materials el més sostenibles possibles i de proximitat.

Un projecte que afavoreix l’accés a totes les persones, especialment de les zones rurals

La situació actual on milers de persones treballadores s’han vist obligades a implementar el teletreball i on infants i joves han hagut de seguir les seves classes des de casa ha posat en evidència que la desigualtat tecnològica encara és un repte no resolt. La qualitat de connexió a les zones rurals segueix essent molt pobra i les grans operadores de telefonia mòbil continuen amb la seva cursa de guanyar més usuàries a base de competir amb els preus i les condicions.

Aquest escenari ha provocat que moltes d’elles busquin alternatives que els permetin resoldre les seves necessitats i és en les xarxes de telecomunicacions obertes, lliures i neutrals on han trobat l’alternativa per poder estar connectades al món i, a més a més, de manera col·laborativa i sostenible. Una aposta que està en creixement i que, Punt d’Accés, lidera al Camp de Tarragona.

Una xarxa de comuns que forma part de la Fundació Guifi.net

Una xarxa de comuns és una infraestructura de telecomunicacions en format de bé comú, en benefici de totes les persones que vulguin ser usuàries en igualtat de condicions, lluny de les grans operadores. Aquestes xarxes defensen el dret humà d'accés a Internet com a eina bàsica d'acció i inclusió social a través d'una xarxa que fomenta l'economia social, solidària i col·laborativa, i desenvolupa la societat de la informació i la comunicació.

En les xarxes de telecomunicacions de comuns tots els actors que hi participen són co-propietaris, des d'Ajuntaments a ciutadania o empreses. Això evita que es pugui fer negoci amb la infraestructura i facilita que les telecomunicacions puguin arribar a tothom amb diferents alternatives.

A Catalunya està impulsada per la Fundació Guifi.net des del 2004, i actualment compta amb més de 36.700 nodes actius. Avui dia centenars de llars i empreses accedeixen a Internet mitjançant connexions de fibra òptica de guifi.net i milers ho fan a través de radioenllaços. Es calcula que més de 50.000 persones estan rebent servei de telecomunicacions a través de la xarxa de comuns.

Punt d’Accés és la cooperativa de telecomunicacions que desplega aquesta xarxa de comuns al Camp de Tarragona. Està formada per 5 persones sòcies que han impulsat la iniciativa amb l’objectiu d’aconseguir que es posi cara als serveis de telefonia mòbil i Internet, oferir una atenció personalitzada a les persones i ser un agent actiu del territori.

La fórmula cooperativa, més resistent en època de crisi

Amb l’obertura de la botiga, Punt d’Accés consolida el seu projecte emmarcat dins l’economia social i cooperativa. En un moment crític per al sector de l’emprenedoria i els negocis comercials, poder aixecar la persiana d’un local posa en evidència que les cooperatives superen millor les crisis. El cooperativisme té major resistència per la seva resiliència i capacitat per conservar els llocs de treball i per actuar de forma solidària entre els seus socis.

Comentarios
Multimedia Diari