La cooperativa del Pont d'Armentera tira enrere el projecte per modernitzar les instal·lacions

Estava previst comprar maquinària per duplicar la producció d’oli, però la situació econòmica ha fet anul·lar les obres

17 noviembre 2020 20:32 | Actualizado a 18 noviembre 2020 06:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest any, la Cooperativa Agrícola del Pont d’Armentera, a l’Alt Camp, volia fer un salt qualitatiu i quantitatiu pel que fa a la producció d’oli. Tenien ja atorgada una subvenció de 14.000 euros procedents de fons Leader europeus per modernitzar les instal·lacions i comprar noves màquines que haguessin permès duplicar la producció anual. Tot i disposar d’aquesta subvenció, «nosaltres ens havíem de gastar uns 70.000 euros més per completar les obres», explica al Diari el secretari de la cooperativa del Pont d’Armentera, Josep Forn. 

La pandèmia de la Covid-19 i la incertesa que aquesta ha generat en moltes empreses ha fet tirar enrere el projecte i la cooperativa s’ha vist obligada a refusar-lo. «Ens ha fet por tirar-ho endavant i no ho podem assumir econòmicament, ara mateix», destaca Forn. 

El projecte per modernitzar les instal·lacions de la cooperativa contemplava canviar el sistema de neteja de les olives i també de les dues màquines batedores existents, per substituir-les per tres de més petites i modernes. Segons apunta Josep Forn, aquesta nova maquinària que s’havia d’incorporar enguany «hagués permès doblar la producció d’oli anual per passar dels 20.000 quilos actuals a gairebé 40.000».

Tot apunta que aquest projecte ha quedat definitivament aparcat ja que la situació econòmica actual fa que, de moment, la cooperativa no es plantegi rescatar-lo, com a mínim a curt termini. 

A més, aquest any la cooperativa ha hagut de fer front a altres despeses que han propiciat tirar enrere el projecte. Per una banda, s’han invertit quasi 20.000 euros en arreglar la teulada i 5.000 més a l’edifici del cinema. Tot això, sumat a una pèrdua de 22.000 euros «que arrosseguem des de fa tres anys pel lloguer del bar», que és propietat de la cooperativa. De fet, actualment es troben en mig d’un procediment judicial amb el llogater de l’establiment, «motivat per la situació de deute d’aquests diners pel lloguer i les despeses del local», afegeix el secretari.

La cooperativa del Pont d’Armentera compta actualment amb uns 220 socis. Tot i haver hagut de tirar enrere aquesta obra prevista, ara mateix hi ha un altre projecte sobre la taula que consideren més urgent per als veïns del poble. 

Ampliació de l’agrobotiga

«El municipi tenia una petita botiga que ha tancat portes», explica  Forn. Per tal de fer front a la demanda que ha deixat aquest establiment, s’ha decidit ampliar l’agrobotiga que també és propietat de la cooperativa agrícola, per poder oferir un servei molt més complet.

«Fins a finals d’aquest mes podem tornar a demanar una subvenció Leader per a fer aquestes actuacions que també contemplarien millorar la part de l’entrada de les olives», diu Josep Forn. 

Es calcula que adequar aquest espai de l’agrobotiga tindrà un cost d’uns 40.000 euros, dels quals fins a un 35%, en el millor dels casos, vindria procedent dels ajuts europeus.

Comentarios
Multimedia Diari