La cuina alternativa del calçot

Un dels objectius dels restauradors de Valls i la comarca és anar més enllà de la calçotada i crear nous plats d’aquest producte

01 febrero 2019 10:50 | Actualizado a 01 febrero 2019 10:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Cada vegada els cuiners innoven i introdueixen el calçot en els seus plats i receptes», assegura el president de l’Associació de Restauradors de Valls, Joan Mira. 

I és que un dels objectius dels restauradors és anar més enllà de la calçotada. La temporada cada any s’allarga més, des de mitjan novembre fins a Setmana Santa a l’abril.

«Abans això era impossible, però els cuiners veuen que es pot aprofitar tant per a dolç com per a salat». Amanides, pizzes, paelles, croquetes, on l’ingredient bàsic és el calçot. 

Els restaurants ofereixen a les seves cartes plats i tapes de calçot i des de l’Associació de Restauradors diuen que funciona bé, i que una de les tapes que més agrada és el calçot arrebossat. 

«A la gent els agrada provar nous plats, i a més hem aconseguit que cada cop més als nens i nenes els agradi més el calçot, ja que fins fa poc encara eren reticents», afegeix Joan Mira.

Jornada gastronòmica
A Valls fa cinc anys que a finals de novembre celebren la jornada gastronòmica del calçot. Diferents restauradors del territori ofereixen demostracions i show cookings i el calçot és el producte estrella. «Aquest any va venir la Carme Ruscalleda i va dir que és molt bo l’entrepà de calçot», afirma. 

A més, aquell dia diferents restauradors i xefs que han guanyat estrelles Michelin s’apleguen al Pati per demostrar les habilitats culinàries. 
«Des que s’organitzen aquestes jornades hem notat un canvi també a la manera dels restauradors i també dels consumidors. Unes setmanes abans que se celebri les jornades gastronòmiques anem a Barcelona a l’espai-Caprabo amb diferents cuiners de Valls per ensenyar diferents plats de calçot», detalla el president de l’Associació de Restauradors de Valls, i afegeix que «plats i tapes amb aquesta ceba dolça no només s’elaboren aquí a Valls, molts són de la demarcació, o fins i tot de Barcelona».  

Cada cop s’aposta més pel producte de proximitat, i molts dels restaurants cuinen amb el calçot de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. 

Des de l’Associació de Restauradors estan treballant per seguir apostant i innovant amb diferents plats d’aquest producte. 

«El motor econòmic a la comarca són els calçots, i per aquest motiu els restaurants han vist que havien d’innovar i oferir plats de calçot a més de les típiques calçotades», conclou el president de l’Associació de Restauradors de Valls, Joan Mira. 

A més dels restaurants, hi ha diferents establiments que elaboren els seus productes amb calçot. Per exemple, llonganissa amb calçot, licor de calçot, pa i croissants de calçot, entre d’altres.

Comentarios
Multimedia Diari