La diada del Primer Diumenge fa suar la camisa de valent a les quatre colles

L’actuació deixa fins a sis castells carregats. Les colles de la ciutat destaquen amb el 3de10fmc de la Jove i els dos castells de 9 descarregats pels Xiquets

17 septiembre 2017 15:31 | Actualizado a 09 noviembre 2017 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Santa Tecla castellera ha escrit el primer dels tres capítols, en una diada del Primer Diumenge de Festes exigent per a totes les colles, que es presentaven a la primera cita de les festes a la plaça de la Font amb programes de màxims, i que han posat contra les cordes a totes les agrupacions.

Sensació agredolça

Els Castellers de Vilafranca han realitzat la millor actuació de les quatre colles, però les cares de decepció dels seus components al final de la diada feien veure que les coses no havien rutllat tal com haguessin desitjat. El cert és que la diada d'avui ha estat exigent per als vilafranquins, amb els tres castells carregats. Els de Toni Bach havien arribat a Tarragona amb les intencions ben clares, realitzar la millor actuació mai vista. Els de la camisa verda van escollir el 3de10fm com a aposta de sortida, una estructura que ja havien descarregat en dues ocasions aquesta temporada, i que presentava totes les garanties per començar aquest ambiciós camí per la diada del Primer Diumenge. El cert és que tot s'ha torçat de la manera més inesperada. L’execució del colós de 10 pisos ha estat força correcta, en la línia dels dos precedents d’aquest any. Amb la carregada, s'ha evidenciat com les manilles havien de treballar més del que hauria sigut habitual, fins al punt que, quan sortien els setens el castell no va perdonar més i va acabar cedint. 

La determinació dels verds en aquesta diada ha estat superior a la decepció de l’ensopegada, i el següent pas del programa vilafranquí ha estat el 2de8 sense folre, que van descarregar a Sant Fèlix. La bèstia indomable prenia forma de manera pausada, amb bona mida; però tot ha començat a complicar-se quan l’aixecador de la torre ha tingut problemes per poder posar-se a lloc, començant a castigar els pisos inferiors. La bèstia no va perdonar aquest fet, ja que al poc de fer l’aleta, va acabar enfonsant-se. La tècnica verda ha seguit amb el programa, i el tercer pas era el 4de9 sense folre. Després d’un intent desmuntat a la tercera ronda, la segona temptativa era la vençuda. Els verds han carregat un senyor 4de9 sense folre, però inexplicablement, quan els dosos ja es disposaven a emprendre el descens, el castell ha defallit. Tres caigudes han estat un càstig excessiu, i per aquest motiu, han optat pel pilar de sis que han completat sense cap problema.

El 4de9sf castiga a la Vella

Diada complicada també per a la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Els vallencs arribaven a Tarragona amb l’objectiu de fer un pas més respecte a Sant Fèlix, i de fet, al principi de la diada semblava que les coses anaven pel bon camí. Els d’Albert Martínez han estat els encarregats d’obrir la diada amb el 4de9 amb folre i agulla, un castell que han recuperat a meitat de la temporada, ja que amb el d'avui ja en sumen quatre de completats. Després d’impregnar la colla amb les bones sensacions, era el torn de picar pedra. En cartera la Vella duia el 4de9sf i el 3de10fm, i la tècnica rosada s'ha decantat per atacar en primer lloc el castell total, que ja van descarregar enguany a Vilafranca.

Lligar aquest castell gairebé requereix d’un màster en arquitectura degut a la seva complexitat, motiu pel qual la Vella ha desmuntat dos peus. Com marquen les normes no escrites, a la tercera ha anat amunt, i des del principi el castell no oferia aquella mida excel·lent a la que els rosats ens havien malacostumat en les anteriors temporades, patint especialment a terços i a la part superior del castell. Una execució un pèl més lenta per part de la canalla ha fet que al poc de coronar-lo, l’estructura s’anés deformant, fins que, de manera indefensable ha acabat cedint.

La lletjor de la caiguda ha trastocat els plans a la tècnica dels vallencs, que amb la diada condicionada des d’aquell moment, han hagut de redissenyar el que seria el nou objectiu per a la tercera ronda, el 5de9f. Com més tard ha afirmat el seu cap de colla, la Vella ha descarregat la supercatedral amb moltes peces noves, degut a les baixes d’alguns dels seus titulars. Amb el tercer gamma extra de la jornada al sac, els vallencs han assegurat amb el pilar de sis que també presentava un canvi a quarts.

La Jove encara en vol més

La Jove de Tarragona encarava la primera cita de la seva Festa Major amb ganes de fer-la grossa, i de fet així ha estat. Però coneixent l’orgull i la fam de tots i cadascun dels membres de la colla, tot i realitzar la segona millor actuació del seu historial, la colla ha marxat de plaça amb ganes de més. Les coses van començar de la millor manera possible per als del Cós del Bou, que tot i ser els darrers en actuar en cada ronda, van començar el seu camí descarregant ni més ni menys que el 25è 5de9 amb folre. L’execució de la supercatedral ha estat novament marca de la casa, i és que amb prou feines se li podia trobar algun defecte.

La “traca” ha arribat a la segona ronda, amb el 3de10 amb folre i manilles. No obstant, des d’un principi la Jove no s'ha trobat còmode amb l’encaix de manilles amb els quarts, fet que ha provocat que desmuntessin el peu quan havien els quints de la construcció col·locats. El segon peu ha estat el bo, i uns liles amb una canalla valenta i decidida han coronat el colós de 10 pisos per primer cop a Tarragona (sense comptar el Concurs) sota l’esclat de la plaça dela Font. Una de les rengles del pis de quarts estava patint, però el castell tenia corda per descarregar-se, però malauradament, quan els setens començaven a baixar, el castell ha acabat cedint. Les cares de decepció eren evidents, ja que volien descarregar-lo si o si. Aquest fet ha fet replantejar la diada a la tècnica tarragonina, que a la tercera ronda ha optat per portar un 4de9 amb folre de postal, molt lleuger de pes, amb vies a posar-hi un pis més qui sap si a finals d’aquesta temporada o en clau de futur. Quan semblava que el camí de la Jove al Primer Diumenge s’havia acabat, els d’Aleix Bordas han oferit una cirereta molt especial, el primer pilar de vuit amb folre i manilles descarregat a la ciutat de Tarragona.

Els Xiquets de menys a més

Els Xiquets de Tarragona han ofert tota una lliçó de fe i perseverança a la diada del Primer Diumenge de festes. Després d’un tram estival irregular, on la feina d’assaig no s’acabava de veure plasmada a plaça, els de Sergi Feijoo encaraven la primera cita de la Santa Tecla castellera com a punt d’inflexió per la colla. Però el cert és que les coses no han començat de la millor manera possible. Els del carrer de Santa Anna han obert l’actuació amb un castell que ja havien assolit aquesta temporada, el 5de8. La primera temptativa presentava bona mida, però amb l’entrada dels dosos, la canalla s'ha fet enrere desmuntant l’estructura. La revàlida ha tingut lloc a la segona ronda, però no de la manera esperada, ja que el castell, a diferència de la primera ronda ha pujat més remenat, especialment a la banda del tres, fet que provoqués l’enfonsament poc després d’haver-lo carregat. Quan semblava que per la pinya matalassera hi sobrevolaven els fantasmes de l’any passat, els tarragonins han tirat d‘orgull més que mai, i han descarregat amb ofici el primer 3de9 amb folre de la temporada. Aquest moment ha suposat el punt d’inflexió, el “clic” que tothom esperava dels Xiquets, que a la quarta ronda han descarregat un treballadíssim 4de9f. Feia tot just un any que els Xiquets de Tarragona no descarregaven en una mateixa diada els dos castells bàsics de nou pisos. A la ronda de pilars, els de Sergi Feijoo han descarregat un nou pilar de set amb folre. Amb aquesta injecció de moral, els de la camisa ratllada encaren la diada de Santa Tecla del proper dissabte amb més moral que mai.

DIADA DEL PRIMER DIUMENGE

Colla Vella: 4de9fa, 4de9sfc, 5de9f, pde6

Castellers de Vilafranca: 3de10fmc, 2de8sfc, id4de9sf, 4de9sfc, pde6

Xiquets de Tarragona: id5de8, 5de8c, 3de9f, 4de9f, pde7f

Jove de Tarragona: 5de9f, 3de10fmc, 4de9f, pde8fm

Comentarios
Multimedia Diari