Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La família Martinell dóna un peculiar mosaic de ceràmica al Museu de Valls

Es tracta d'una escena de temàtica agrària feta pel pintor Xavier Nogués, que havia de decorar la façana del celler de Pinell de Brai, però l'arquitecte se'l va quedar perquè contenia una errada
Whatsapp
El director del Museu de Valls, Jordi París, mostrant l'errada en el fris -falta un cavallet a la taula-, que ha conservat la família Martinell. Foto: ACN

El director del Museu de Valls, Jordi París, mostrant l'errada en el fris -falta un cavallet a la taula-, que ha conservat la família Martinell. Foto: ACN

La família de l'arquitecte Cèsar Martinell ha donat un peculiar mosaic al Museu de Valls. Es tracta d'una escena de temàtica agrària que Martinell va encarregar al pintor barceloní Xavier Nogués durant la construcció del celler de Pinell de Brai el 1921. És un fris de gairebé tres metres de llargada per mig d'amplada, conformat per un total de 88 rajoles. Era un fragment de la cornisa de ceràmica que decora actualment la façana del celler. Contenia una errada -faltava un cavallet en una taula- i l'arquitecte no va voler que es destruís i se'l va quedar, mentre es refeia una nova versió, sense pífia. També s'han donat tres peces més procedents de la col·lecció de Maria Martinell, filla de l'arquitecte.

Dos retrats dels pares de Cèsar Martinell, realitzats per Marià Llavanera l'any 1926, un retrat del doctor Estil·les -amic de Cèsar Martinell, i com ell, un dels mecenes del Museu de Valls- i el plafó ceràmic de Xavier Nogués són les quatre obres del lot provinent del fons de Maria Martinell i que ara s'exposen al Museu de Valls. El peculiar fris ceràmic, on es veuen cinc caçadors asseguts en una taula bevent vi, guarda una història plena d'anècdotes.

"En el moment que es van fer les rajoles, Nogués va cometre un error en el dibuix: a la taula hi ha un cavallet en un cantó, però en l'altre no, i quan se'n van adonar, Martinell no va voler que el trenquessin i el va guardar", explica a l'ACN el director del Museu, Jordi París. El fragment descartat va romandre a casa de la família Martinell durant tots aquests anys, fins a la donació, que la filla de Martinell va deixar constància d'aquesta voluntat per escrit.

Les rajoles errònies es van refer i la llarga cornisa estava completa. Però aleshores va aparèixer un altre contratemps. "Econòmicament la cosa no rutllava i la junta de la cooperativa va decidir no pagar la part ornamental, però per sort la feina del Nogués ja estava feta i van optar per amagar tot el fris sota les tines on va estar-hi molts anys, fins al 1949", relata París. Nogués ja era mort i, arran unes converses, les rajoles es van recuperar i instal·lar.

"Això va permetre que no fossin destrossades durant la Guerra Civil i que ara estiguin impecables, a diferència de la façana que va patir trets, com a front de guerra", afegeix. Aquest lot de quatre peces dóna continuïtat a la tradició de donacions efectuades per la família Martinell, tant per part de l'arquitecte en vida com per part de la seva filla, com el valuós arxiu fotogràfic de Martinell, amb imatges dels seus cellers i de peces barroques catalanes de gran valor documental, donat que algunes van ser cremades durant la Guerra Civil.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También