La família Toful torna a casa i recupera el seu bar

El bar Toful, situat a prop de la plaça del Fòrum, torna a mans dels fills i néts del fundador, Cristòfol Solichero Gras, que l’any 1948 va convertir la vaqueria en un bar

14 noviembre 2017 11:43 | Actualizado a 15 noviembre 2017 18:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Feia anys que els membres de la família ‘Toful’ evitaven passar pel número 4 del carrer de l’Arc de Sant Bernat. Així ho reconeixen ells. Els records, la nostàlgia i els sentiments afloraven i les llàgrimes feien acte de presència cada vegada que s’hi acostaven. Però això, ara ha canviat i la il·lusió ha tornat. Els ‘Toful’, els de tota la vida, tornen al seu indret natural. I tornen per quedar-s’hi. L’emblemàtic bar i restaurant Toful de la Part Alta torna a obrir les seves portes i, aquesta vegada, de mans dels fills i néts del primer propietari, en Cristòfol Solichero Gras, qui va obrir el mític bar Toful, l’any 1948 i que va morir l’any 1994.

Tornar als orígens és la màxima de la família. En Txema Soclichero, –fill del fundador– estarà al capdavant d’aquesta nova aventura plena de records. Té clar que la intenció és recuperar tot allò que la família va haver de deixar ara fa aproximadament quinze anys. Anem a pams. 

L’any 1948, Cristòfol Solichero Gras, conegut com a Toful, va obrir el popular bar, –que abans era una vaqueria– situat molt a prop de la plaça del Fòrum. De seguida, el bar es va omplir de turistes, de tarragonins i d’art. I és que era un espai on els aficionats dels espectacles de varietat mostraven les seves habilitats. Les vetllades rebien el nom de Nido de Arte. Actualment, en una paret del bar, s’hi pot observar un cartell d’aquella època amb els noms dels artistes.

Com més anys anaven passant, més gent entrava al Toful. Es va convertir en part del ritual de qualsevol diumenge per a qualsevol tarragoní: anar a fer el vermut, sempre acompanyat amb una tapa de sèpia amb allioli, o saludar a la Nuri Roselló –dona del fundador– que sempre estava darrere del taulell, disposada a servir. 

Fa aproximadament quinze anys, la família va decidir traspassar el bar per motius familiars. El Toful s’acabava, almenys el de veritat. Des de llavors i fins a l’actualitat, el bar ha passat per tres propietaris. Però ja mai més va tornar a ser el Toful, el de la sèpia amb allioli i el dels musclos amb romesco.

Però des de fa uns dies, a la façana del bar, s’hi pot veure un missatge que ha arribat al cor dels tarragonins: «Tornen els de sempre!». La família, amb el Txema Solichero al capdavant, ha decidit tornar a les seves arrels, als seus orígens. A les seves cares es pot veure la il·lusió. Tenen previst obrir durant el mes de desembre, però encara no han decidit el dia, ja que, asseguren haver-se trobat amb algun imprevist d’última hora.

«Em feliciten pel carrer»
La Nuri Roselló, dona del fundador, assegura que els veïns de la Part Alta l’aturen pel carrer i la feliciten per la notícia. En Txema Solichero, fill d’en Toful i de la Nuri i actual propietari, vol tornar als orígens, «però amb un toc de modernitat», que aportaran els seus nebots, en Damià i en Rafalet, que durant tots aquests anys, han regentat diversos restaurants i han agafat un alt grau d’experiència a la cuina. El fill d’en Txema, –que també es diu Txema– s’encarregarà dels cambrers. En Txema junior és com un imant: atrau els clients amb el seu caràcter. La família al complet col·laborarà amb aquesta nova aventura que els engresca.

I una mica de por 
També tenen por, i és normal. «Quan el meu pare va obrir el bar, a la plaça només n’hi havia dos. Ara n’hi ha tretze», explica en Txema Solichero, qui afegeix que «farem el que sabem fer, tornar a construir un bar i restaurant familiar, on tothom se senti bé». La Nuri acaba la conversa dient que «el meu marit estaria molt content, ell va fer això gran i ara hi tornem!».

Comentarios
Multimedia Diari