La febre de les jornades gastronòmiques

Mostrar els diferents productes. Durant tot l’any es pot assistir a xatonades populars, fires del vi, l’oli o l’avellana. Això serveix per mostrar la riquesa gastronòmica del poble

16 febrero 2019 12:39 | Actualizado a 02 marzo 2019 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cada cop són més els municipis que organitzen jornades gastronòmiques al voltant d’un plat o un producte típic. Serveixen per captar visitants d’arreu del territori i per donar a conèixer aquella localitat.

Per exemple, a Valls fa cinc anys que organitzen les jornades gastronòmiques del calçot al mes de novembre. Diferents xefs mostren les seves habilitats culinàries i innoven amb aquest producte. A més, aquestes jornades serveixen perquè molts restauradors ofereixen el menú de calçotada. No obstant, fins a finals de gener no es dona el tret de sortida a la temporada del calçot amb la Gran Festa de la Calçotada.

A la Costa Daurada molts municipis organitzen jornades per mostrar la riquesa gastronòmica i enològica de les terres tarragonines. Durant tot l’any, es pot assistir a xatonades populars, fires del vi –amb epicentre a Falset, Tarragona, Reus o d’altres poblacions–, de l’oli o de l’avellana. També hi ha congressos de gastronomia, com el de Cambrils, o jornades específiques de productes, com les de la tonyina a l’Hospitalet de l’Infant o la jornada de la truita amb suc, d’Ulldemolins.

El moment del calçot,  la galera i la carxofa

Mont-roig del Camp organitza per segon any consecutiu les Jornades Gastronòmiques del Calçot que se celebraran fins al 3 de març.  I Cambrils, per la seva banda, es troba immers en les emblemàtiques jornades de la galera. Per la seva banda, Amposta ja es prepara per la Festa de la Carxofa. 

En algunes localitats com Cambrils i Torredembarra el visitant pot entrar a la llotja on els pescadors subhasten el peix i, així, presenciar una activitat quotidiana convertida en curiós espectacle.

Molts visitants tenen apuntades al calendari totes les jornades gastronòmiques per tal de conèixer la localitat i el producte que ofereixen. També és una manera perquè els restaurants es donin a conèixer a un ventall de públic molt més ampli.

A Mont-roig, de fet, tot just acaben de donar inici les jornades dedicades al calçot. Estan organitzades per l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp per tal de continuar atraient visitants més enllà de l’estiu, però sobretot per potenciar el sector de la restauració i l’agricultura local amb un producte de temporada i km 0. La iniciativa permet gaudir de múltiples formes de cuinar els calçots. Un total de nou restaurants ofereixen aquests dies les seves propostes.

En el cas de Cambrils, fins al 24 de febrer celebra les 15es Jornades Gastronòmiques de la Galera i la Cuina Marinera. Aquests dies, la galera és la protagonista a les taules dels restaurants, hi ha un concurs per a joves cuiners, receptes, degustacions populars i aparadors comercials. Durant les jornades, trenta restaurants cambrilencs ofereixen a tastar, tant a locals com a visitants, menús únics i originals, adoptant com a ingredient principal la galera.

Hi participen entitats locals com la Cooperativa Agrícola, la Confraria de Pescadors i l’Escola d’Hoteleria i Turisme, amb degustacions populars tan variades com la tradicional galerada popular amb fideus, segons la recepta d’abordo. Cambrils és un dels municipis que més aposta per la gastronomia i, de fet, ja fa anys que elabora un calendari anual amb les propostes per cada mes.

I són molts més els municipis que se sumen a la febre. Prades, per exemple, ha fet més que emblemàtica la Festa de la Patata; al Vendrell llueixen el seu xató i a les Terres de l’Ebre hi ha un ampli ventall de propostes promocionant productes locals, com és el cas d’Amposta, que es prepara per la Festa de la Carxofa.

No només es tracta, però, de cites al voltant de productes concrets, sinó que en els darrers anys s’ha generat un boom de rutes de tapes i pintxos que permeten recórrer diferents establiments. A Tarragona, per exemple, la proposta està més que consolidada. I el model es pot veure en moltes altres localitats. Tot plegat només és una mostra. I és que les comarques tarragonines respiren gastronomia per tots costats.

Comentarios
Multimedia Diari