La festa del vidre català es fa a Vimbodí i Poblet

Vitrum atrau una gran afluència de públic en la sisena edició d’aquesta fira, que enguany estrenava nou espai expositiu

07 octubre 2019 12:20 | Actualizado a 07 octubre 2019 12:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La tradició vidriera a la vila de Vimbodí i Poblet no és pas la bufada de dos dies de fira. Vitrum, que enguany ha arribat a la sisena edició i s’ha celebrat el cap de setmana, posa en relleu el llegat de tants artesans vidriers, gravats en la mateixa història del municipi, quins orígens es remunta ni més ni menys que al segle XII, en plena construcció del monestir de Poblet.

En un passat encara recent trobem que l’esperit vidrier es va mantenir actiu a Vimbodí durant la meitat del segle XX, quan el 1950 es va tancar el darrer forn, dels quatre que es van posar en funcionament l’any 1901. «Qui sap si el vidre i el vidrier que avui reivindiquem esdevindran novament motor de l’economia de Vimbodí i Poblet, com era amb anterioritat a la invasió del plàstic», deia esperançat l’alcalde del municipi, Joan Canela, a la plaça Major en l’obertura oficial de la festa del vidre artesà de Catalunya. L’acte va comptar amb l’assistència del vicepresident de la Diputació de Tarragona, Quim Nin, el qual va fer vots perquè «el passat industrial d’aquesta artesania transparent torni a florir».

Forn i Museu

Allí mateix, sota els porxos de la Casa de la Vila, no hi va faltar el guipuscoà d’Ondarrubia, Igor Obeso, amb demostracions davant el públic de com fer artístiques peces de vidre bufat. L’Igor només ha faltat una vegada a la cita en el còmput de les sis edicions. «La veritat és que molts companys i jo desitgem, amb ganes, que arribi Vitrum, per venir aquí», comenta el vidrier. Es dona la circumstància que ell és qui va instal·lar els quatre forns que hi ha actualment al Museu i Forn del Vidre, que manté vius el vimbodinenc i mestre vidrier Paco Ramos.

Un Forn i Museu que ha estrenat el nou espai expositiu, amb audiovisual explicatiu en català i subtitulat en castellà, i espais didàctics ben difinits: «S’ha simplificat l’exposició permanent i disposat tres vitrines que mostren el vidre en l’agricultura i el comerç, el vidre d’usos domèstics i el vidre dels rituals, complementades amb una altra referent a l’activitat de les sarges per a les garrafes», va explicar Enric Alfonso, membre de la recentment constituïda Associació Vitrum.

Una especial peça de vidre, obra de Paco Ramos, és precisament la que es va endur ahir diumenge al migdia el periodista Quico Sallés, distingit amb el títol honorífic de vidrier d’honor de la VI edició de la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet 2019, com a reconeixement «a la seva contribució a la cultura i al lleure i pel seu compromís amb el país», valors que també caracteritzen l’ofici de vidrier; el conegut comunicador no va defugir l’intent de ser-ho per un dia.

Espècies animals

Altres espais urbans com la plaça de les Orenetes i les Fonts del Gorg van acollir els altres vidriers: el segovià Diego Rodríguez, Rafa Abdón de València i Ferran Collado, de Barcelona, amb les seves creacions més diverses, des de tota classe d’espècies animals a objectes decoratius, la qual cosa causà l’admiració de famílies senceres, entre un públic heterogeni, com en el cas de l’Àlvar, un noiet barceloní de 12 anys que acompanyat dels seus avis no es perdia detall: «M’ha interessat molt veure aquest ofici en directe, just quan aquests dies ho hem tractat a l’escola», afirmava el vailet, cofoi de «poder explicar-ho als companys», aquest dilluns.

Cal destacar també la presència de la forja de Cal Biel de l’Espluga de Francolí, l’artesania convidada d’enguany i la participació, una vegada més, de l’escultor de gel, Iván López, que va esculpir dos animals, atès que els animalons eren els protagonistes d’aquesta edició.

Excepcional va ser també l’exposició, el dissabte, d’un quadre original del pintor Maties Palau Ferré, on es reflecteix objectes de vidre. El mercat d’artesania, diversos tallers relacionats amb la temàtica, actuacions musicals, tant dissabte com diumenge, i un ampli ventall d’activitats paral·leles van omplir Vimbodí d’ambient, amb els seus carrers encara engalanats de les recentment celebrades festes quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents.

Comentarios
Multimedia Diari