La fira exposició del camp català espera atraure milers de visitants

A Valls arrenquen dos dies de festa marcats per la tradició i els productes del camp. La Firagost enguany arriba a la 65a edició amb diferents concursos i mostres que ja s’han consolidat en el calendari del mes d’agost

06 agosto 2019 10:41 | Actualizado a 06 agosto 2019 10:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els tendals col·locats, cotxes i maquinària agrícola al passeig de l’Estació, parades de fruita i verdura al carrer de la Cort, riuades de gent passejant i observant els productes, i un quilòmetre i mig de recinte firal. Aquestes són algunes de les imatges que es podran veure avui i demà a la ciutat de Valls. I és que fa dies que la capital de l’Alt Camp es prepara per acollir la 65a edició de la fira exposició del camp català, la Firagost. 

Un esdeveniment que se celebra el primer dimarts i dimecres del mes d’agost, i que segons l’organització preveu atraure més de 100.000 visitants d’arreu. Expliquen que el format té èxit, i per aquest motiu molts dels actes segueixen iguals.

«Intentem millorar petites coses, però mantenint l’essència del format que ens caracteritza», assegura el director de la Firagost, Anton Bastús, i afegeix que «enguany cau amb bones dates ja que no és ni a començaments de mes ni a finals de més. Esperem que faci bon temps». 

Durant dos dies, la capital de l’Alt Camp Valls celebrarà la Firagost, la 65a fira exposició del camp català que acollirà més de 350 expositors en un espai ocupat de més de 40.000 m², la qual cosa representa més d’1,5 km d’exposicions al centre de Valls. 

Fa dies que han començat els preparatius, però ahir al passeig de l’Estació s’hi col·locava la maquinària agrícola, i els cotxes. La Firagost donarà el tret de sortida avui al matí amb l’obertura dels estands. 

A la Firagost s’hi podrà trobar fruits del camp, vins i caves, productes agroalimentaris de qualitat, herboristeria, alimentació artesanal, maquinària agrícola, vehicles, ceràmica, artesania, instal·lades al nucli central de Valls, degudament habilitades amb les típiques veles, i amb la participació d’expositors procedents de diferents llocs de Catalunya, entre ells més de trenta cooperatives agrícoles. 

A la plaça del Blat hi haurà la mostra exposició del Camp Català; al carrer Germans Sant Gabriel hi hauran els estands Institucionals; a la plaça del Quarter, carrer Francesc Català Roca i carrers del voltant, es presentarà una amplia exposició de ceràmica, artesania i parades diverses. Pel que fa al carrer del Teatre hi haurà estands d’embotits i alimentació artesanal, al passeig de l’Estació i en un tram del carrer Vallvera hi haurà una mostra de maquinària agrícola i vehicles. Les exposicions restaran obertes de les deu del matí d’avui, fins a la matinada, i demà fins a dos quarts de nou del vespre. Degut a les obres del passeig dels CAputxins, la trobada de Puntaires serà a la plaça del Portal Nou a les cinc de la tarda. 

L’acte institucional d’obertura de la fira exposició del camp català serà presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Serà avui a les set del vespre al Saló de Plens de l’Ajuntament. 
Tot seguit, el conseller, l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré i la resta d’autoritats i representants de l’organització del certamen, visitaran els diferents espais de la fira. 

Una de les novetats d’aquesta edició va dirigida als joves. Al Col·legi Eugeni d’Ors al passeig de l’Estació,hi haurà un rocòdrom amb Tirolina, avui a les set de la tarda. La Firagost es caracteritza pels diferents concursos i mostres. Com per exemple, la XIII Mostra de Cerveses Artesanes a Valls a la plaça del pati. Per als amants dels bonsais al pati de Sant Roc acollirà aquesta mostra.

Grans i petits podran jugar i ballar a la Festa Holi a l’Auditori de Mas Miquel. Els concursos també ocupen una part important del programa de la Firagost amb certàmens com el IX Concurs de beure en porró, el 40è Concurs d’arrossegament de cavalleries amb trineu, la 34a Cursa-concurs de portadors de saques d’avellanes i la 29a cursa femenina de portadores de mitges saques d’avellanes. Aquest és un dels actes que genera més expectació i que aplega vallencs i forans que no es volen perdre la cita. 

Els amants dels cavalls tindran tres propostes pensades per a ells demà dimecres amb el Mercat de Tracte Equí, la passejada amb ponis i carrets i l’espectacle eqüestre. 

Porronaire d’honor

La restauradora Núria Calaf, ànima del restaurant Coll de Nulles ha estat nomenada Porronaire d’Honor Firagost 2019 per la comissió organitzadora del Concurs de Beure en Porró de la fira vallenca. La distinció de porronaire d’honor vol agrair als restaurants que fan servir el porró habitualment a les seves taules i que el posen a disposició dels seus clients tant per beure vi com cava.

El Coll de Nulles ofereix sempre el porró a les calçotades i altres àpats de cap de setmana i sempre que el client ho demana. A més, és un dels restaurants que ofereix beure cava en porró, una delicadesa molt apreciada.El guardó, consistent en un porró fet per l’ocasió pel mestre vidrier Paco Ramos del Museu i Forn del Vidre de Vimbodí i Poblet, li serà lliurat avui, a les 8 del vespre, en el transcurs del Concurs de Beure en Porró de la Firagost, a la plaça del Pati. 

Aquest any la Firagost celebra el 9è Concurs de Beure en Porró, que organitza una comissió formada per la Cambra de Comerç, l’Anna Casabona del Celler de Capçanes, l’Oriol Pérez de Tudela de El vi a punt, i Josep M Rovira i Rafel Fortuny de la revista Cultura i Paisatge. 

Els porronaires d’honor d’anteriors edicions són: Restaurant Masia Bou, Restaurant Casa Fèlix, Restaurant Les Espelmes, Restaurant Masia del Pla, i a títol personal el Molt Hble. President de la Generalitat Carles Puigdemont, i en homenatge al cuiner Àngel Solé del restaurant Ca l’Àngel de Valls.

Comentarios
Multimedia Diari