La història a través de la realitat virtual

La Ruta Templera i Hospitalera de l’Espluga de Francolí és un recorregut museïtzat pels carrers i carrerons del nucli històric de la vila

08 enero 2018 17:47 | Actualizado a 08 enero 2018 17:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Ruta Templera i Hospitalera és una aposta de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí que neix per incrementar la sinergia turística del municipi, emparat per la llei de barris, el programa FEDER i el mateix consistori.

El nucli històric de l’Espluga de Francolí té una singularitat que el fa diferent del d’altres poblacions: estava format per dos antics nuclis medievals coneguts com l’Espluga Sobirana, situada en un promontori anomenat «Capuig» i l’Espluga Jussana, situada al redós del castell; dos pobles completament independents, separats fins i tot en altres temps per una muralla, i que van pertànyer a dos senyors diferents: els templers i els hospitalers.

Els templers senyorejaren l’Espluga Sobirana fins a la seva extinció el 1317 i els hospitalers, l’Espluga Jussana i el seu castell fins a la desamortització del segle XIX. Els hospitalers convertiren el castell de l’Espluga Jussana en un dels més importants del Priorat de Catalunya de l’Orde de Sant Joan de Jerusalem, on es van celebrar nombrosos Capítols Provincials i Assemblees de l’Orde, lloc on acudien els comanadors d’arreu de la cristiandat. Durant la segona meitat del segle XIV, el comanador, fra Guillem de Guimerà, expert enginyer militar que fortificà el monestir de Poblet i Montblanc, adaptà el castell a les necessitats de l’orde i encerclà les dues viles dins una mateixa muralla, on es desenvolupà la vida d’una comunitat rural medieval catalana marcada per l’espiritualitat, el treball i el domini senyorial dels hospitalers i vinculada estretament al monestir de Santa Maria de Poblet.

Un dels atractius de la ruta és que hi ha cinc espais on es pot entrar en l’aventura que permet la realitat augmentada. La tecnologia al servei de la cultura i de la comprensió del nostre passat. Aquest projecte, dirigit per l’historiador i professor de la Universitat Rovira i Virgili, Antoni Carreras, és un dels atractius turístics i d’aventura més ben concebuts del territori. Hi ha pocs exemples a Catalunya que s’hi puguin comparar. És per aquest motiu que La Ruta Templera i Hospitalera de l’Espluga de Francolí, representa un precedent excepcional, dins l’ús de les noves tecnologies amb finalitats didàctiques.

La ruta passa per l’església vella, edifici gòtic del segle XIII. A més, durant el recorregut, diversos punts de realitat virtual i augmentada, amb telèfon mòbil o ulleres, fan reviure d’una forma espectacular el passat de la vila, amb la recreació de l’impressionant castell, el mercat medieval, l’església i el seu cementiri o la vida a extramurs de la població. A més, les visites són acompanyades per un personatge templer o hospitaler per reviure la història de la vila.

Des de l’any 2016 fins al dia d’avui. 2150 visitants han gaudit de la Ruta Templera i Hospitalera de l’Espluga, una proposta singular a la comarca. La durada de la visita és de dues hores i quart aproximadament. Per fer la visita, es necessita realitzar inscripció prèvia a l’adreça turisme@esplugadefrancoli.cat o al telèfon 977 871220. El grup per cada visita és com a màxim de 15 persones.

Comentarios
Multimedia Diari