La innovació al circ de sempre

El Circ Històric Raluy recupera el curiós número de l’home forçut, que posa a prova els límits del cos humà

14 septiembre 2017 17:03 | Actualizado a 14 septiembre 2017 17:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Circ Raluy és talment un circ històric, que encaixa perfectament en el que l’imaginari col·lectiu entén per un circ. Pallassos, màgia, acròbates, malabaristes i peripècies que s’han anat perfeccionant al llarg de la història. Els membres del circ se senten orgullosos de poder formar part d’una tradició tan antiga, però encara més de poder-la mostrar a tots els tarragonins per Santa Tecla.

Malgrat tot, que siguin clàssics no significa que no creguin en la renovació i, enguany, la seva caravana arriba a la ciutat amb una novetat, que vol recordar els circs en blanc i negre: l’home forçut. Es tracta d’un espectacle que posa a prova els límits de la musculatura d’una persona i que, sens dubte, no deixa indiferents els espectadors. William Giribaldi és l’home que, un cop sobre la pista, ho té tot sota control, el ringmaster, i parla de la nova incorporació a l’espectacle amb molt bones expectatives: «hem volgut retornar a les arrels i ell és el personatge típic que doblega ferros, supera proves de força davant del públic... ens hem inspirat en aquest personatge indispensable dels circs antics».

L’home forçut, el mític heroi que s’inspira en les gestes d’Hèrcules, s’incorpora a una plantilla d’artistes internacionals. El circ compta amb una curosa selecció dels millors experts del mapa, i de la seva varietat en fa bandera. «Tots els números són bons i són complexos, però potser el que compta amb una major dificultat és el que realitzen les nétes de la família Raluy, «una especialitat acrobàtica poc habitual, de fet, crec que cal veure’l per comprendre’l», explica Giribaldi. Elles són les úniques dues noies que realitzen aquest número, ja que normalment ho realitzen homes, però elles aconsegueixen desenvolupar cada acrobàcia de forma neta i elegant. Aquest és un dels punts àlgids del show, un lloc guanyat a base d’assajos constants.

El món del circ no és fàcil, però els membres del Circ Raluy ho han convertit en la seva forma de vida. Tot i així, els nervis sempre hi són, «és un espectacle en directe, sempre volem donar el màxim i actuant gairebé cada dia no podem baixar la guàrdia», explica Giribaldi. Un esdeveniment com el de Santa Tecla té l’afegit de tensió que ha de competir per públic amb molts altres actes, i «que Tarragona és una capital gran i això sempre s’ha de tenir en compte, però més que tensió és il·lusió».

La major part de l’espectacle es fonamenta en l’acrobàcia, a vegades realitzada de forma individual, com és el cas de Quincy Azzario, o per parelles, com els veterans polonesos Zoltan & Gergely, o l’espectacle aeri de Loretta i Daniel. Inevitablement, els pallassos tenen un lloc privilegiat a la caravana, gràcies al pallasso més valent, Francis Raluy ‘Billin’, i al més tendre, Globó.
Els membres de la família Raluy volen oferir un espectacle per a tots els públics, que pugui gaudir tota la família, i per això la varietat dels seus números és la més àmplia possible. De les acrobàcies i els pallassos, a un homenatge a Charles Chaplin, els malabars que realitza el mateix Giribaldi, que no es conforma en controlar que tot surt a la perfecció, i la curiosa combinació d’equilibri i malabarismes de la Rosa Raluy, que realitza un espectacle elegant que combina diverses disciplines. El mestre de cerimònies és el cofundador de Raluy, Carlos Raluy, que acompanya l’espectador amb la seva acollidora i profunda veu.

Al llarg de la seva gira han recorregut diverses ciutat i aquest estiu han muntat la carpa a la costa, on fins i tot els turistes han pogut quedar-se bocabadats amb aquest espectacle, que supera les fronteres del llenguatge, comunicant amb el cos molt més del que les paraules podrien.

Comentarios
Multimedia Diari