La memòria del paisatge

Núria Rion exposa a Valls la col·lecció de dibuixos ‘Retornar’, una recuperació de les arrels de l’artista vinculades a l’entorn rural de la Canonja

07 diciembre 2017 17:47 | Actualizado a 07 diciembre 2017 17:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Núria Rion presenta ‘Retornar’ a l’Institut d’Estudis Vallencs en el marc de la Nova Edició del Roda d’Art. Es tracta d’una oda a la pròpia terra, nascuda de l’anhel de recuperar la memòria local i de lloar els detalls que conformen el paisatge rural. Els dibuixos són fruit de les passejades per les rutes que envolten el municipi de la Canonja, que l’autora va realitzar quan l’Institut d’Estudis Canongins li va proposar realitzar una exposició. Per ella, que havia marxat a viure fora del seu poble natal, va ser un repte i una oportunitat de reconnectar amb els camins que havia trepitjat de petita i amb el paisatge que li havia marcat profundament el caràcter. Així, fent camins rurals, escollia petits detalls, ja sigui una pedra al costat del camí, unes fulles de colors vibrants o la inspiració momentània que pot donar la pinassa, per dibuixar-los en aquell precís instant. A través de dibuixos minimalistes i de moments que resulten significatius en el seu context, l’artista captura l’essència del seu entorn.«No retrato el paisatge en si, sinó la memòria que es desperta quan el recorres», explica Rion.

L’exposició està formada per aquests detalls dibuixats amb colors pastels gruixuts, com les ceres que utilitzen els nens petits. Els acompanyen una sèrie de quadres de fusta treballades amb diferents tècniques que representen les línies de relleu cartogràfiques. El conjunt és un clar retorn a les arrels rurals, de les quals Rion se sent orgullosa i les ha volgut compartir amb tothom qui s’hi pugui sentir identificat, des del públic de la Canonja i fins al de Valls.

L’exposició està presidida per dues peces d’art contemporani especials pel seu format i per com es van arribar a realitzar. A les parets d’un mas que decau víctima del pas del temps, hi va adherir una capa de làtex, per tal de realitzar un motlle amb la forma de cada una de les pedres: «Vam treure el làtex de la paret com si fos una pell i uns nois del poble la van portar fins a la sala d’exposició». L’elecció de la casa no va ser casual. És la casa pairal de la família, un record clar del llinatge de l’artista i de la voluntat d’aquesta de retre-li homenatge. Les peces no només tenen un lloc privilegiat a la sala, també compten amb una projecció sobre com es va realitzar.

Viure a poc a poc

Rion va viure durant un temps al Regne Unit, país amb un paisatge en res comparable al canongí. Per ella, viure en un país estranger va suposar un procés d’adaptació, que li va permetre comprovar que «les sensacions del paisatge són importants, et modelen el caràcter». Ara, després d’haver-se traslladat a Montblanc, torna a sentir-se com a casa, en una vila que comparteix moltes característiques amb la seva localitat.

L’objectiu és que, en entrar a l’exposició, l’espectador es prengui un descans del ritme de vida accelerat habitual: «Voldria que, quan entri a la sala, s’aturi i li baixin les pulsacions», assegura l’artista. «Faci el que faci, sempre acaba fent cap a la memòria, és una qüestió molt intuïtiva», justifica Rion, la qual ha dedicat bona part de la seva carrera artística al retorn cap a les arrels: «la voluntat és aturar el temps, congelar la memòria».

Art de gira

El cicle Roda d’Art permet que les exposicions visitin diversos municipis del territori tarragoní. La ruta de Rion va començar al Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar, malgrat que la primera obertura al públic havia estat a la Canonja. La roda també l’ha portat al Centre d’Estudis d’Altafulla i actualment a Valls.

Núria Rion és una artista consolidada, acostumada a experimentar amb les textures i els materials, però mantenint la temàtica arrelada a la terra. Les seves obres desprenen un caràcter molt personal, un segell fàcilment reconeixible a l’ull entrenat de l’espectador. Rion ha exposat a la demarcació de Tarragona, però també ha traspassat fronteres i ha arribat fins a les sales d’exposicions angleses, a la ciutat de Leeds.

Comentarios
Multimedia Diari