La nova normalitat a Tarragona

La ciutat mereix l’esforç de tothom per deixar enrere els vells costums i fer propostes constructives. Tarragona no la fan els polítics, sinó la seva gent

25 junio 2020 07:00 | Actualizado a 25 junio 2020 07:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa dies que volia escriure però no us enganyaré pas, em costava molt. I és que no soc ni investigadora, ni sanitària, ni responsable política i això fa que la meva percepció de la realitat que hem viscut segurament deu ser molt diferent a qualsevol persona que formi part d’algun d’aquests col·lectius.

No em sentia a gust parlant de temes que res tenien a veure amb la Covid-19. I sobre el coronavirus i la gestió que s’ha fet de la crisi sanitària poc podia dir sense tenir més informació més enllà de la què ens arriba pels canals habituals com ara la premsa o les xarxes socials.

Beneïdes xarxes socials!

Farcides d’investigadors fins ara desconeguts; experts en medicina desaprofitats; policia de balcó disposada a fer la feina dels cossos de seguretat; experts en comunicació de crisis... Facebook, Twitter o Whastapp són eines a l’abast de tothom que ens permeten interactuar i participar en converses que, a vegades, es tornen virals. Això pot portar cap a dues reaccions ben polaritzades: la banalització de la realitat o la histèria col·lectiva.

A banda de la Covid-19 he viscut dues altres grans pandèmies: la SIDA de la què se’n va començar a parlar l’any 1981, i la grip A, que ens fa afectar entre 2009 i 2010. El seu impacte a la societat va ser molt diferent i probablement els mitjans de comunicació i, sobretot, les xarxes socials, en tenen part de culpa.

Però no tot ha de ser negatiu en aquest món de les xarxes socials. També tenen el poder de fer que la gent interactuï i participi en la conversa. D’aquesta manera, el contingut es reprodueix i alhora evoluciona. A través de les xarxes socials vam poder comprovar com a les poques hores de declarar-se l’estat d’alarma, centenars de tarragonins van crear de forma espontània una xarxa de suport amb l’objectiu d’atendre les necessitats de la ciutadania davant el confinament.

Hi va haver qui va demanar poder utilitzar l’aparcament reservat als busos al lateral de l’Avinguda Catalunya proper a la Muralla i el conseller Xavier Puig va recollir ràpidament la proposta. Com va fer el conseller Jordi Fortuny quan es van demanar ajustos als nous horaris de l’Empresa Municipal de Transports (EMT). Per cert, tenim un tema pendent: millorar l’obertura dels contenidors per no haver-ho de fer amb les mans.

Una nova etapa

El passat 14 de març es va declarar l’estat d’alarma i poques setmanes després vam començar a sentir a parlar de la «nova normalitat». Quan han passat poc més de tres mesos, començarem aquesta nova etapa, la represa. Tant de bo m’equivoqui però a mesura que la Covid-19 deixi d’ocupar la major part dels informatius o titulars del diaris, tot tornarà com abans.

Ara tenim l’oportunitat de fer possible una nova Tarragona. I si deixem enrere els vells costums? I si les empreses fomenten el teletreball com a mesura de conciliació familiar i a més ajuden a fer possible una mobilitat més sostenible? I si fem una racionalització dels horaris comercials? I si gaudim més del nostre temps i aprofitem per passar més hores amb els familiars o amics? I si seguim ocupant els espais urbans que fins fa tres mesos eren gairebé exclusius pels vehicles?

Utilitzem les xarxes socials per a reivindicar aquesta nova Tarragona! Fem que sigui un canal per a relacionar-nos, per a fer propostes constructives, critiques quan sigui necessari. Perquè les ciutats no les fan els polítics sinó la seva gent.Caldrà una adaptació però el més difícil ja ho hem fet. Deixarem perdre aquesta oportunitat? La ciutat es mereix l’esforç de tothom!

Comentarios
Multimedia Diari