La novel·la criminal en català s´instal·la a l´Espluga de Francolí

La primera edició d´´El vi fa sang´ es posa en marxa aquest matí al Museu de la Vida Rural. El festival s´allargarà fins diumenge amb maridatge de vins i literatura pels carrers

19 mayo 2017 22:56 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Espluga de Francolí es convertirà aquest cap de setmana en l’epicentre de la novel·la criminal en català. Amb la primera edició del Festival Internacional ‘El vi fa sang’, el municipi acollirà unes jornades on el vi de la DO Conca de Barberà serà combinat amb la literatura de gènere. El festival, que s’allargarà fins diumenge, es posarà en marxa aquest matí a les 11 h.

L’acte d’inauguració se celebrarà al Museu de la Vida Rural i anirà a càrrec del seu comissari, Salvador Balcells; el coordinador general del festival, Josep Maria Rovira; el president de la DO Conca de Barberà, Carles Andreu; el director de la Fundació Carulla, Carles Duarte; la directora de la Institució de Lletres Catalanes, Laura Borràs, i l’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira.

A més a més, la inauguració retrà homenatge a tres pioners del gènere de la novel·la criminal en català: Rafael Tasis, Manuel de Pedrolo i Jaume Fuster.

Al llarg del dia es faran diferents activitats, com tastos de vins de la DO Conca de Barberà al mateix Museu de la Vida Rural i presentacions de llibres al celler Rendé Masdéu i al Vidbertus. La jornada central, però, serà demà dissabte amb el mercat de novel·la negra i policíaca al Pati de l’Antic Hospital, presentacions, taules rodones i música.

Un dels trets diferencials del festival és que, tot i que s’hi podran trobar obres d’autors catalans, també s’inclouran de traduïdes. L’objectiu és la internacionalitat, tot ampliant l’oferta literària. A més, el festival acollirà novel·la tant policíaca i d’enigma; com negra, entesa com una narració que va més enllà de l’esquema del crim i la seva investigació.

Primer premi del festival

El festival atorgarà diversos guardons a escriptors locals, però destaca el reconeixement a dos autors. En aquest sentit, l’organització del festival ha decidit entregar el primer premi de ‘El vi fa sang’ a l’escriptor italià, Andrea Camilleri, i a la valenciana Isabel-Clara Simó.

D’una banda, a Andrea Camilleri serà guardonat pel conjunt de la seva obra traduïda al català, però, especialment, per la sèrie de novel·les ambientades a Sicília i protagonitzades pel comissari Salvo Montalbano. De l’altra, Isabel-Clara Simó rebrà el premi ‘El vi fa sang’, que reconeix a un autor o autora català pel conjunt de la seva obra. En aquest cas, l’organització vol destacar les novel·les d’intriga d’aquesta escriptora valenciana.

L’entrega de premis es farà diumenge en l’acte de cloenda al teatre del Casalet de l’Espluga de Francolí a les 11 h, on també es lliuraran els guardons dels guanyadors del concurs de relats curts.

Camilleri no podrà recollir el premi per la seva avançada edat, però l’organització ja li ha lliurat el guardó mitjançant Pau Vidal, el seu traductor a la llengua catalana.

Comentarios
Multimedia Diari