La pedrera La Ponderosa haurà de seguir pagant el mateix cànon fix

Contràriament al que s'havia sol·licitat, l'empresa haurà de seguir pagant el cànon de 150.000 euros anuals establert en l´acord signat l'any 2011 amb l'Ajuntament

19 mayo 2017 18:15 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Canteras La Ponderosa SA haurà de seguir pagant l’aportació anual de 150.000 euros a l’Ajuntament d’Alcover per l’activitat econòmica que està fent des de 1967 en aquest terme municipal.

La decisió es va prendre en la Junta de Govern Local celebrada el 8 de juliol (tot i que no es va donar a conèixer fins al ple celebrat divendres passat) en la qual es va acordar desestimar la modificació del conveni signat el 2011, un canvi que l’empresa havia sol·licitat per la impossibilitat de fer front al cànon establert per dificultats econòmiques.

El que suggeria La Ponderosa era que l’aportació passés a ser variable en funció del volum de vendes, i no pas un import fix, que és el que estableix l’actual conveni. Concretament, es proposava aportar 0,10 euros per tona al consistori, «el que hauria suposat una important reducció d’ingressos a l’Ajuntament», assegurava ahir al Diari l’alcalde d’Alcover, Robert Figueras.

«El que ha de quedar clar –afegia el batlle– és que l’Ajuntament no vol ofegar l’empresa, sinó que es treballa per donar facilitats, però sempre d’acord amb el que marca la llei». En aquest sentit, Figueras recordava que el conveni no es pot modificar per «l’ampli consens que va obtenir». I és que, a més a més de ser acordat amb l’empresa, va comptar amb el suport unànime del ple de l’Ajuntament d’Alcover i l’aval de Medi Ambient i la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona.

Pel que fa a les dificultats econòmiques, al text de l’Acord de la Junta de Govern Local es remarca que «tant l’any d’aprovació del conveni entre ambdues parts (finals del 2010) com el d’aprovació per part del Ple i posterior publicació (mitjans del 2011), l’empresa en qüestió ja presentava pèrdues tant de llocs de treball, com de consum d’àrids, una reducció de la facturació a la meitat, una acumulació de pèrues molt important i una previsió a mig termini gens optimista». «Aquestes dades produïdes el mateix exercici de la signatura del conveni no van ser inconvenient per tal que la interessada pactés i signés uns acords pels quals adquiria una responsabilitat i uns compromisos amb aquest Ajuntament», es recorda.

Pagament fraccionat

El consistori, però, vol oferir alternatives a la problemàtica presentada per la pedrera, i és per aquest motiu que l’Ajuntament seguirà permetent que l’empresa aboni els 150.000 euros anuals de forma fraccionada, tal com ja es va aprovar el novembre de 2013, «el que no significa una suspensió», destaca Figueras, que afegeix: «La finalitat és facilitar el pagament del cànon establert». De fet, a dia d’avui, la pedrera no té cap deute amb el consistori. Únicament li resta pagar l’exercici 2015 i els dos primers trimestres del 2016.

Disminució de la demanda

Segons La Ponderosa, les actuals dificultats econòmiques per les quals travessa l’empresa es deuen a la disminució de la demanda per la crisi. De fet, el 2006, el seu volum de vendes se situava vora els 3 milions de tones, mentre que el 2014 aquesta xifra havia disminuït fins a les 463.0000.

Tot i que majoritàriament treballa per a les administracions públiques, es destaca que actualment s’estan buscant projectes a l’exterior, «però els tràmits són complexos i complicats».

Comentarios
Multimedia Diari