La pedrera de l'Argentera, aturada per temes burocràtics

L'empresa haurà d'iniciar novament tota la tramitació administrativa si manté el seu interès en el projecte

19 mayo 2017 20:30 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte per obrir i explotar durant 25 anys una pedrera a l’Argentera (Baix Camp) està aturat perquè el promotor ha exhaurit el termini de pròrroga que havia sol·licitat sense haver iniciat l’activitat ni haver demanat un nou ajornament. Segons ha informat l’alcalde, Lluís Castellví, el termini va vèncer el 26 d’agost i la Generalitat ha obert un expedient per “declarar la caducitat de l’actual autorització administrativa”. Aquest fet es produirà en breu, segons el batlle, i MJ Gruas hauria d’iniciar novament tots els tràmits en cas que mantingui el seu interès en l’explotació. Abans de finals de mes, l’Ajuntament havia de tramitar o denegar la llicència d’activitat i per aquest motiu va sol·licitar informació sobre l’estat de l’expedient a la Generalitat. Castellví ha apuntat que l’empresa no podia iniciar l’activitat perquè encara havia d’enllestir tràmits relatius a l’adequació dels camins.

Els tràmits per obrir una pedrera al municipi de l'Argentera es van iniciar a l’abril del 2009 per part de la societat Masies de l’Argentera (LEMAR), impulsada per l’empresa MJ Gruas. Segons ha detallat l’alcalde, el 26 de febrer del 2014 es va concedir l’autorització administrativa per tirar endavant el projecte, i el permís es va anar prorrogant a l’espera de concretar en quines condicions calia adequar el camí existent entre Colldejou i l’Argentera, pel qual estava previst transportar el material extret.

L’alcalde, Lluís Castellví, ha apuntat que a finals d’aquesta setmana o a principis de la setmana vinent, el consistori havia de tramitar o denegar la llicència d’activitat sol·licitada per l’empresa. Fa uns dies l’Ajuntament es va adreçar al departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat per conèixer quina era la situació concreta en què es trobava l’expedient

El Govern va informar al consistori que l’empresa va exhaurir el 26 d’agost del 2015 el termini de pròrroga que havia sol·licitat, sense haver iniciat l’activitat ni haver demanat un nou període addicional. Així, la Generalitat ha obert un expedient per declarar la caducitat de l’actual autorització administrativa, que a la pràctica comporta la paralització.

L’alcalde ha evitat posicionar-se al costat dels que defensen l’explotació o dels que la rebutgen. “Hem d’estar i hem estat sempre al costat de la llei i sobretot vigilant que els tràmits que fan siguin els correctes. Hem de vetllar per la legalitat, més enllà d’una qüestió de voluntat”, ha defensat. En qualsevol cas, la paralització comportarà que l’empresa –que és la propietària dels terrenys- hagi d’iniciar de nou tots els tràmits administratius si manté l’interès en impulsar la pedrera.

La constructora MJ Gruas havia projectat una pedrera d’unes 26 hectàrees en una vall del municipi situada a 500 metres sobre el nivell del mar. L’empresa pretenia abastir-se d’àrids per destinar-los a la construcció de carreteres. El projecte contemplava l’explotació per un període de 25 anys i l’empresa havia d’assumir també el cost de l'adequació i el manteniment del camí per on es transportaria el material. El vial, alhora, uniria els nuclis de l’Argentera i Colldejou.

Castellví ha apuntat que les característiques tècniques i la previsió de franges de seguretat i antiincendis del camí han estat les causants del retard. El batlle ha explicat que hi havia postures “contraposades” entre els Bombers, Medi Ambient i Urbanisme”, i que l’empresa ha hagut de presentar “molts projectes”. L’alcalde ha manifestat que desconeix quina és la intenció de la companyia respecte el futur de la pedrera.

Comentarios
Multimedia Diari