Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La plataforma Cel Net reclama "voluntat política" per controlar la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona

L'entitat denuncia que la taula que havia de vetllar per aquesta qüestió no es reuneix des de l'any passat

ACN

Whatsapp
Xemeneies al capvespre, a la química de Tarragona

Xemeneies al capvespre, a la química de Tarragona

La plataforma Cel Net ha reclamat, un cop més, la implicació de les diferents administracions per tirar endavant estudis de la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. Com a exemple, han exposat que al polígon químic nord ha disminuït considerablement el nivell de diversos components perjudicials per a la salut. Fa dos anys van ser quatre municipis els que van realitzar un estudi d'aquestes característiques –Constantí, el Morell, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí–, mentre que l'any passat només el Morell va continuar. Ara, han insistit que més ajuntaments haurien de treballar en la mateixa línia, i han demanat, entre altres, que es celebrin les dues reunions anuals que hauria de mantenir la Taula de Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona, que l'any passat només es va convocar una vegada.

El 15 de juliol de 2015 es va celebrar la primera reunió de la Taula de Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona, presidida pel llavors conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. Una trobada que s'hauria hagut de repetir, almenys, un altre cop abans d'acabar l'any. En aquest sentit, des de Cel Net denuncien que no va ser així i exigeixen que es reactivin les convocatòries. I és que consideren que des de la taula es podria centralitzar la tasca de totes les administracions en relació amb el control de la qualitat de l'aire, cosa que si han de fer des de la plataforma és "una feina titànica, molt complicada".

De fet, el portaveu de Cel Net, Josep Maria Torres, ha recordat que el Parlament també va aprovar, al març de l'any passat, emprendre accions per reduir els nivells de components com l'1.3 butadiè o el benzè, realitzar estudis epidemiològics o donar a conèixer a la població les dades que s'obtinguessin de tot plegat. Però de tot això "no sabem res més", ha lamentat, motiu pel qual ha avançat que es posaran en contacte amb els parlamentaris que hi van donar llum verda per demanar explicacions.

Així mateix, s'ha mostrat decebut pel fet que només el Morell hagi continuat amb l'estudi de l'aire que fa dos anys van iniciar quatre municipis de l'àrea del polígon nord. En aquest sentit, ha deixat clar que els del polígon sud, com Tarragona, la Canonja o Vila-seca, haurien de treballar en el mateix sentit. Però "els ajuntaments, tot i que aproven mocions de cara a la galeria, no tenen cap tipus de voluntat política de tirar-ho endavant", ha sentenciat.

Gràcies als resultats del segon estudi realitzat, com ja van presentar el passat mes de novembre, han constatat la reducció "contundent" de molts dels compostos que van detectar en el primer. Tot i que l'1.3 butadiè, el benzè o l'àcid acètic continuen superant els nivells òptims, la indústria "s'ha autoregulat" –ja que no hi ha hagut canvis tecnològics, ha assegurat– i haver fet l'estudi "ha tingut una utilitat i, d'alguna forma, ha funcionat", ha explicat. Per Torres, tot plegat demostra que "si no hi ha continuïtat amb aquests estudis, deixem de controlar aquests components i tornem a la casella de sortida", ha conclòs.

Temas

  • TARRAGONA

Comentarios

Lea También