La propietat de Ca Padró de Valls no accepta els 76.000 euros que els ofereix l’Ajuntament

Davant la manca de notícies sobre l’apreuament, l’Ajuntament ha decidit portar l’expedient al Jurat d’Expropiació perquè decideixi

12 agosto 2020 07:20 | Actualizado a 12 agosto 2020 07:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Nou pas perquè l’edifici històric de Ca Padró, situat al cèntric carrer de la Cort de Valls, passi a ser de propietat municipal. Després que l’Ajuntament va oferir 76.000 euros com un apreuament, el propietari –una entitat bancària– encara no ha dit si dona per bona o no aquesta quantitat. Davant d’aquesta situació, el Consistori ha decidit portar el cas al Jurat d’Expropiació perquè decideixi.

Ca Patró és un edifici deshabitat situat en el número 22 del carrer de la Cort, una de les artèries principals de la ciutat ja que comunica les places del Blat i del Pati. L’immoble, que data del segle XIV, està catalogat des de 1986 com a Bé Cultural d’Interès Local, tot i el seu precari estat de conservació. En els darrers set anys, l’Ajuntament ha instat l’entitat bancària en una desena d’ocasions a conservar l’edifici i també a vetllar per la seva seguretat.

El 27 de novembre de 2016, les fortes pluges caigudes sobre la capital de l’Alt Camp van provocar l’ensorrament de part de la coberta, que a la vegada va afectar una part de les plantes inferiors. Davant d’aquesta situació, dos dies més tard l’Ajuntament va iniciar una actuació d’urgència a l’edifici després que les inspeccions tècniques determinessin que s’havia de decretar l’emergència per agilitzar els treballs. Aquests van consistir en retirar el 70 per cent de la coberta original i substituir-la per una de nova, pe garantir que no tornés a entrar aigua. També es van retirar els elements en mal estat i l’enderroc de dos trespols. Tanmateix, es van apuntalar diverses zones i es va netejar de deixalles, herbes i terra d’un terrat que dona al carrer Forn Nou.

Després de quatre mesos de treballs, van acabar les obres, la factura de les quals es va passar al propietari.

L’Ajuntament preveia adquirir l’immoble i utilitzar-lo per ubicar-hi algun equipament de caràcter municipal, com pot ser l’Escola de Música, el Centre Cívic o un equipament destinat a la promoció turística de la ciutat. L’adquisició es preveia per al 2016, però el Consistori va suspendre el procediment per concretar primer l’abast de les actuacions que cal realitzar.

Protecció íntegra de la façana

El Catàleg Municipal de Béns a Protegir estableix la protecció íntegra de la façana del carrer de la Cort, especialment les obertures de pedra de la planta baixa, porta de fusta principal, baranes i lloses de balcons i òculs. També es protegeix la volumetria general i la composició de plantes, així com els arcs gòtics i les estructures medievals que es conservi. A començaments del segle XV, adossat a la capella i a l’espai que ara ocupa Ca Padró, s’hi aixecava l’Hospital de Santa Anna o Hospital Nou que estigué en funcionament fins a la segona meitat del segle XVI. A partir del segle XVII, esdevingué la casa de la família benestant dels Bellver, i després va passar a mans del Padró.

Després que la propietat no ha contestat a la proposta de l’Ajuntament sobre el breu, la Junta de Govern Local d’ahir va aprovar portar el cas al Jurat d’Expropiació de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari